Fekete-Gyõr András az USR PLUS rendezvényén: bûnt követ el, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek kérdését

Fekete-Győr András, a magyarországi Momentum elnöke magyarul és angolul is felszólalt az USR-PLUS hétvégi kolozsvári kampányrendezvényén (románul is próbálta legalább üdvözölni az egybegyűlteket), és a politikai kultúra megváltoztatásának szükségességét hangsúlyozta.

Dan Barna, az USR PLUS 2020 SzĂśvetsĂŠg ĂĄllamfőjelĂśltje vasĂĄrnap este kolozsvĂĄri vĂĄlasztĂłival talĂĄlkozott. A Florin Piersic moziban tartott esemĂŠnyen bemutatta azt a 10 programpontot, amit elnĂśkkĂŠnt meg akar valĂłsĂ­tani, amennyiben megnyeri a vĂĄlasztĂĄsokat. Az esemĂŠnyen rĂŠszt vett Dacian Cioloș volt miniszterelnĂśk is, a Renew Europe jelenlegi frakciĂłvezetője, aki a pĂĄrtszĂśvetsĂŠg miniszterelnĂśk-jelĂśltje lesz a jĂśvő ĂŠvi parlamenti vĂĄlasztĂĄsokon.

Fekete-Győr AndrásFekete-Győr András

A Momentum elnĂśke felszĂłlalĂĄsĂĄban azt hangsĂşlyozta, hogy Ăşgy RomĂĄniĂĄnak, mint egĂŠsz EurĂłpĂĄnak a politikai kultĂşra megvĂĄltoztatĂĄsĂĄra van szĂźksĂŠge, illetve a romĂĄn-magyar kapcsolatok normalizĂĄlĂĄsĂĄrĂłl beszĂŠlt.

„Fontosnak tartom, hogy RomĂĄnia ĂŠs MagyarorszĂĄg egymĂĄssal barĂĄti kapcsolatban legyen, ĂłriĂĄsi tĂśrtĂŠnelmi felelőssĂŠg ez, a mi felelőssĂŠgĂźnk, hogy jĂł viszonyban tudjuk rendezni kĂśzĂśs dolgainkat. Sem a vilĂĄgpolitika, sem EurĂłpa helyzete nem engedi, hogy kĂźlĂśnĂĄlljunk, hogy ne mĹąkĂśdjĂźnk egyĂźtt. EgyĂźtt kell kĂźzdenĂźnk az orosz fenyegetĂŠssel itt KĂśzĂŠp-EurĂłpĂĄban, ĂŠs egyĂźtt kell kĂźzdenĂźnk itthon ĂŠs BrĂźsszelben egy erősebb, egy egysĂŠgesebb ĂŠs egy emberibb EurĂłpĂĄĂŠrt” – fejtette ki felszĂłlalĂĄsĂĄban.

Hírdetés

Hozzátette, hogy hisznek abban, hogy a kicsinyes ellenségeskedésen felül lehet emelkedni, társak tudnak lenni, és a fölöttük lévő hatalmasok összecsapásában bátran és erélyesen védik majd a román és a magyar nemzet közös érdekeit.

„Most nem tĂşl jĂł a viszony RomĂĄnia ĂŠs MagyarorszĂĄg kĂśzĂśtt, pedig korĂĄbban mĂŠg kĂśzĂśs kormĂĄnyĂźlĂŠsek is voltak. Nem normĂĄlis dolog, hogy BrĂźsszelben kell kijĂĄrni, hogy szĂłba ĂĄlljanak egymĂĄssal a szomszĂŠdok. Az a normĂĄlis, hogyha kĂŠt orszĂĄg, amelynek legtĂśbbszĂśr kĂśzĂśsek az ĂŠrdekei, nem a gyĹąlĂśletet gerjeszti, hanem karĂśltve kĂźzd magĂĄĂŠrt ĂŠs a mĂĄsikĂŠrt. Magyar politikuskĂŠnt ez nem csak lehetősĂŠg szĂĄmomra, hanem kĂśtelessĂŠg is” – fejtette ki.

Fekete-Győr a romĂĄniai kisebbsĂŠgek ĂŠrdekĂŠben is felszĂłlalt. „Szerintem bĹąnt kĂśvet el, aki figyelmen kĂ­vĂźl hagyja a kisebbsĂŠgek kĂŠrdĂŠsĂŠt” – hangsĂşlyozta. „Okom van remĂŠlni, hogy az Ăşjonnan alapĂ­tott demokratikus pĂĄrtok, mint amilyen az USR-PLUS is, vĂŠgre ĂŠrdemben tudnak foglalkozni ezzel a kĂŠrdĂŠssel. JogszabĂĄlyokon alapulĂł, elvi egyetĂŠrtĂŠs kell lĂŠtrejĂśjjĂśn kisebbsĂŠgi kĂŠrdĂŠsben, ĂŠs nem esetei adok-veszek alku, mint ahogy eddig is, ĂŠs jelenleg is mĹąkĂśdik. Ez itt RomĂĄniĂĄban kĂźlĂśnĂśsen ĂŠrzĂŠkeny kĂŠrdĂŠs, elĂŠg sajĂĄt nemzettĂĄrsaimnak ErdĂŠlyben ĂŠlő tagjaira gondolnom” – tette hozzĂĄ.

A magyar politikus vĂŠlemĂŠnye szerint a romĂĄniai magyar kisebbsĂŠgek vĂŠdelme az USR-PLUS segĂ­tsĂŠgĂŠvel vĂŠgre a helyĂŠre kerĂźlhet, tulajdonkĂŠppen csak annyi a kĂŠrdĂŠs, hogy lehet-e egy olyan RomĂĄniĂĄt lĂŠtrehozni, amelyben minden lakĂł jĂłl tud ĂŠlni, ĂŠs Ăşgy ĂŠrezheti, hogy tiszteletben tartjĂĄk őt ĂŠs az identitĂĄsĂĄt. „Olyan RomĂĄniĂĄt, amely minden polgĂĄrĂĄnak, nemzetisĂŠgtől fĂźggetlenĂźl, a kĂśzĂśs szeretet otthona lehet, ahol biztonsĂĄgban ĂŠrzi magĂĄt. Én Ăşgy hiszem, hogy lehetsĂŠges” – mondta mĂŠg a Momentum elnĂśke. (hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »