Lélegzetelállító kiállítás Budapesten

Lélegzetelállító kiállítás Budapesten

25 országból 43 fotóriporter képét állítják ki a Magyarországon már 42. alkalommal megrendezett World Press Photo kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban szerdától.

Révész Tamás, a magyarországi World Press Photo kiállítás főszervezője részletesen mesélt a képek kategóriáiról és a díjnyertes fotókról. Az egyik legkiemelkedőbb John Moore fotója, mely egy síró kislányt ábrázol.

„Nem ez az egyetlen kép, ami az amerikai-mexikói határ mentén készült, de azért nyert, mert a legjobban mutatja be azt a drámát, amit a Trump elnök által bevezetett zéró tolerancia miatt kell elszenvedniük az egymástól elválasztott menekülő szülőknek és gyermekeiknek” – magyarázta Révész.

Újdonság a Word Press Photo kiállításon a képriport kategória,

Hírdetés

amelynek szinte minden versenyzője valamilyen női üggyel foglalkozik. Az első díjat nyert képriport az írországi abortusztörvénnyel foglalkozik: az ír nők sokat harcoltak azért, hogy ez a törvény megváltozzon, mivel korábban még a nemi erőszak áldozatainak sem engedték az abortuszt. Egy másik képriport a kolumbiai gerillák és a kormányerők hosszú harca utáni helyzetet mutatja be, amikor a gerillanőknél babyboom volt tapasztalható.

A természet kategóriában az első díjat egy magyar fotós, Máté Bence hozhatta el Túlélési ösztön című képével,

amely a nagy kulináris értéket képviselő békacomb „előállításának” egyik pillanatát örökíti meg. A fotós egyébként a vértelen vadászatról, vagyis a természetfotózás rejtelmeiről is tart majd előadást.

A World Press Photo kísérőrendezvényeként egy másik kiállítás is látható: a magyar közönség előtt bemutatkozó, de már világszerte ismert 26 éves fotós, Borsi Flóra és alkotásai. „Az ő munkája totális ellentéte annak, ami a World Press Photo, ahol minden igaz, amit látunk. Flóra kiállításán semmi nem igaz, az alkotó mestere a manipulációnak. Remélem, hogy itthon is megismerik, mert világhírű. Legutóbbi kiállításáról, Shanghaiból két napja érkezett haza” – mondta Révész Tamás.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »