Fegyvergyártás Magyarországon

Szeptemberben indulhat Kiskunfélegyházán a hazai fegyvergyártás. Míg korábban a speciális gépek hiánya, újabban a szabad munkaerő elégtelensége akadályozta a munkakezdést. A tárcánál a lőszer és lőpor hazai gyártásának elindítása is tervek között szerepel. Mindent összevetve forrásaink szerint július közepére a problémák jelentős részén sikerült túljutni, így ha semmi váratlan eset nem jön közbe, akkor szeptember közepére-végére tényleg elindulhat a hazai fegyvergyártás.

Több probléma is akadályozta eddig, hogy Kiskunfélegyházán beinduljon a fegyvergyártás – értesült lapunk honvédségi forrásokból. Amint arról tavaly decemberben beszámoltunk, Benkő Tibor honvédelmi miniszter az új fegyverek bemutatóján arról beszélt, hamarosan érkeznek azok a gépsorok, amelyekkel megkezdődhet az önálló hazai fegyvergyártás. A speciális eszközök befutását először a tavasz végére várták, de a szállítások egyre csúsztak – de nem a magyar partner hibájából. A szerszámgépek beszállítói közül ugyanis az egyik a többször módosított határidőt sem tartotta be, egy másik pedig utólagos, jelentős és többszöri áremelést kívánt érvényesíteni. Ugyancsak problémát okozott a dolgozói létszám feltöltése. S bár tény, amit Benkő Tibor a közelmúltban többször is elmondott, hogy számos szakember a multiktól jött át a kiskunfélegyházi üzembe, de az eredetileg kijelölt tervekhez képest lassabban bővült a csapat, a képzett munkásokat a környékbeli gyárak a korábbi esztendőkben már felvették. A kínált fizetés a térségben kimondottan jónak tekinthető, s mivel a fegyverekre is bőven akad kereslet, a gyártás akár több műszakban is folyhatna. A tárca több egyetemistával is szerződést kötött, akik sikeres vizsgáik után adott ideig Kiskunfélegyházán dolgoznak majd.

Hírdetés

Mindent összevetve forrásaink szerint július közepére a problémák jelentős részén sikerült túljutni, így ha semmi váratlan eset nem jön közbe, akkor szeptember közepére-végére tényleg elindulhat a hazai fegyvergyártás. Amint azt már megírtuk, cseh licenc alapján hazánkban a P-07 és P-09 típusú pisztolyokat, BREN 2 típusú gépkarabélyokat és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyokat fognak gyártani. Megtudtuk: erős szándék van a hazai kézilőszer- és lőporgyártás felfuttatására. Bár mindkét terméket készítik idehaza, de olyan alacsony mennyiségben és tételszámban, amely a hadsereg igényeit messze nem elégíti ki. A lőszergyártás kiszélesítése tűnik „egyszerűbbnek”, ezért most elsősorban erre fókuszálnak a honvédségi és a gazdasági tárcánál. Információink szerint több ötlet is kering – így külföldi partnerrel összefogva egy új gyár létesítése vagy a már működő siroki üzem nagyléptékű fejlesztése – utóbbi akár állami forrásból. Ha új üzem létesül, akkor annak Nógrád vagy Borsod-Abaúj-Zemplén, esetleg Heves megye adhat otthont.
A helyszín kiválasztásában munkaerőpiaci szempontok mellett szerepet játszik az energiabiztonság és víz hozzáférhetősége is.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »