Zárt tárgyalás, védett tanúk

Szeptember 26-án, zárt tárgyaláson folytatódik az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel és az unió kárára elkövetett költségvetési csalással vádolt Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken – mondta lapunk megkeresésére Kenese Attila büntetőbíró. A vádirat szerint Kovács Béla Magyarországon szolgáló orosz katonai hírszerzőkkel állt kapcsolatban, és őket az Európai Unió és hazánk kapcsolatairól, valamint a paksi atomerőmű bővítéséről informálta, ezzel aktívan segítve az orosz felderítés munkáját.

A törvényszék sajtószóvivője hozzátette, ezen a tárgyaláson, illetve az ősz folyamán megtartott továbbiakon a bíróság kötelezővé tette a terhelt számára a személyes részvételt, miután Kovács kémügyében további tanúkat hallgatnak meg.

A szóvivő jelezte, az eddigi hét tárgyalási nap közül eddig egy volt zárt, a legutolsó, amit államtitokká minősített adatok miatt kellett elrendelnie a bíróságnak. Ezt a tárgyalást „házon kívül”, a Fővárosi Törvényszék épületében tartották, miután ott voltak biztosíthatók azok a feltételek, amelyek lehetővé tették a védett tanú meghallgatását.

Hírdetés

Kenese Attila kitért arra is, hogy az ügyészség összesen tizennégy tanú meghallgatását indítványozta a büntetőeljárásban, s a bíróság írásos kérdésével az Európai Parlament elnökét is megkereste, ám Brüsszelből még nem kaptak választ. Van rá esély – fogalmazott a szóvivő –, hogy még idén ősszel befejeződik a bizonyítási eljárás, s akár az első fokú ítélet is megszülethet, ám ez jelentős mértékben függ attól is, hogy EP elnöke mikor küldi meg válaszát a Budapest Környéki Törvényszéknek.

A vádirat szerint Kovács Béla Magyarországon szolgáló orosz katonai hírszerzőkkel állt kapcsolatban, és őket az Európai Unió és hazánk kapcsolatairól, valamint a paksi atomerőmű bővítéséről informálta, ezzel aktívan segítve az orosz felderítés munkáját. A költségvetési csalás vádjának lényege pedig az, hogy a volt jobbikos európai parlamenti képviselő úgy alkalmazott gyakornokokat, hogy azok meg sem jelentek Brüsszelben, és nem végeztek gyakornoki munkát.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »