Egy befolyásos család… Ahol Kúrcsányi, a pápai proli csak egy rossz csicska..

A 2010-es kormányváltás után meginduló MSZP-s hatalmi belharcokban Gyurcsány Ferenc alulmaradt, ami azzal fenyegetett, hogy a klán kiszorul a politika frontvonalából. Ezért haladéktalanul szükségessé vált számukra egy saját párt felépítése, amelyet jobb híján az MSZP-ből szakítottak ki. Így alakult meg családi vállalkozásként a Demokratikus Koalíció.

Lánczi Tamás

Részlet:

A 2010-es kormányváltás után meginduló MSZP-s hatalmi belharcokban Gyurcsány Ferenc alulmaradt, ami azzal fenyegetett, hogy a klán kiszorul a politika frontvonalából. Ezért haladéktalanul szükségessé vált számukra egy saját párt felépítése, amelyet jobb híján az MSZP-ből szakítottak ki. Így alakult meg családi vállalkozásként a Demokratikus Koalíció. Ha nem is volt rögtön parlamenti frakciójuk, ha kicsi is volt a párt, de legalább teljes egészében az ő ellenőrzésük alatt állt, nem kellett tovább társbérletben lenni a Puch-féle szocialista oligarchákkal. Természetesen sem Gyurcsány, sem a mögötte álló Apró-Dobrev család nem tett le arról, hogy restaurálják egykori hatalmukat, és a DK-ból kiindulva visszaállítsák befolyásukat a baloldal felett.

Hírdetés

Ez a projekt azonban egyre csak csúszott. A 2013-14-ben trójai falóként reaktivált Bajnai Gordon csődöt mondott, és az általa alapított, ígéretes nevű „Együtt” formáció végül egyedül maradt, majd meg is szűnt. 2014 és 2018 között pedig tovább aprózódott a már egyébként is fragmentált baloldali politikai struktúra. Az Apró-Dobrev klánnak azzal is szembe kellett néznie, hogy a politikai kijárójukként funkcionáló Gyurcsány 2006-ban megkezdett mélyrepülése óta a legelutasítottabb politikus Magyarországon, ráadásul az utóbbi években az isiász démonával folytatott küzdelemben is végérvényesen alulmaradni látszik. Nem maradt más hátra, mint Gyurcsány Ferenc háttérbe vonása, és felesége, Dobrev Klára színre lépése. Ezzel a döntéssel a család egy harminc éve érvényben lévő működésmódot írt felül, magyarán egy vérszerinti családtag került a nyilvánosság elé, a politika frontvonalába.

Aligha hihető, hogy erre a lépésre azért szánták rá magukat, hogy a DK szempontjából csekély jelentőséggel bíró európai parlamenti választáson javítsák a párt esélyeit. Azt sem hiszem, hogy Dobrev Klárát az Európai Parlamentben zajló munka érdekli. Sokkal inkább egy hosszú távú stratégiáról van szó, amelynek célja Dobrev megismertetése, politikai üzembehelyezése.

A kis kockázattal járó EP választási kampány kiváló alkalom arra, hogy a kamera előtt még szemmel láthatóan bizonytalanul mozgó Dobrev tréningezzen, és felkészüljön a valódi célt jelentő 2022-es választásokra, ahol, ha minden jól alakul, ő lehet a baloldal csúcsjelöltje.

Ha helyes a következtetésünk, akkor Klára asszony a következő években is velünk lesz, és lendületbe hozza a férje által drámaian elrontott és megfeneklett politikai projektet: az Apró-Dobrev klán politikai és üzleti befolyásának átörökítését a negyedik generáció számára.

(Mozgástér)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »