"A gyerekcsinálásból megélnek" – cigány gyermekanyák

"A gyerekcsinálásból megélnek" – cigány gyermekanyák

A cigánytelepeken nagyon gyakori jelenség, hogy tizennégy-tizenöt-tizenhat évesen már anyák a maguk is gyereknek számító lányok. Harmincéves korukra már négy-öt-hat gyermekük van, harmincöt évesen már nagymamák.

A telepek járásánál sokszor kellett szembesülnöm ezzel a valóságos horrorral. A beltenyészet deviáns előforduló formája az, amikor a saját vér szerinti leszármazottak élnek egymással szexuális életet – írja blogján Szarvas Valéria, alább a folytatás.

Vannak olyan családok, ahol az apának teljesen mindegy, hogy ki mellé fekszik be az ágyba. Ez lehet az anyja, a testvére, a sógornője, vagy a saját lánya, illetve a testvérek közötti szexuális élet is gyakori.

A törvény meghatározza ugyan az egy fő lakhatási területét négyzetméterben, de a valóság ettől sokkal elrugaszkodottabb.

A lakhatásra nem alkalmas hétvégi házaktól a dohos, nyirkos pincékig a melléképületekbe is beköltöznek. (Disznóólban is neveltek már gyereket.) A lakótér pici, és ebben nyomorognak összezárva.

Hírdetés

A vérfertőzésből született gyerekek, ha életben maradnak, külső megjelenésükben eltérnek társaiktól. Erre utal a sárgás szemfehérje és a végtagok deformitása, valamint a csökkent értelmi képességük.

Az újszülöttek között előfordul olyan, hogy szifilisszel fertőzve jönnek a világra. Az értelmi fogyatékos beltenyészetből születettek később ők maguk is anyává lesznek.

A korai gyermekvállalás általános a cigány családok körében.

A legtöbb lánynak már gyermekként van gyermeke. A gyerekek kis súllyal születnek, mert a terhesség ideje alatt nem esznek megfelelően, és sokat dohányoznak, esetleg drogoznak. Rövid ideig szoptatnak, az elégtelen táplálkozás miatt ugyanis nincs tejük. A csecsemők és a kisgyermekek között sok az alultáplált.

A cigány férfiaknál nem szokás a védekezés.

Óvszert nem használnak kényelmi szempontból. A cigány lányok és asszonyok félnek a belső eszközöktől, a fogamzásgátló tablettát nem szedik be rendszeresen, ami a rendszertelen életükkel és a pénztelenséggel van kapcsolatban. Ugyanez a helyzet a háromhavonta beadandó fogamzásgátló injekcióval. Volt eset, hogy a fogamzásgátló hüvelykúpot elszopogatták, mert nem voltak tisztában annak a helyi rendeltetésével.

Olyan is akad közöttük, akinek huszonöt évesen négy gyermeke van. Lehetett volna akár hat is, ám az ikrek elhaltak a méhében.

Írni és olvasni sokan nem tudnak közülük, ez a jelenség vonatkozik a hímneműekre is. Az iskolából kimaradnak, és magántanulóként fejezik be az általános iskolát, vagy sehogyan.

A felzárkóztatási program keretében 20 évtől fölfelé vannak olyanok, akik most végzik az 5-6., illetve a 7-8. osztályt.

Közmunkásként dolgoznak, és, ahogyan ők mondják, a gyerekcsinálásból megélnek.

A szociális háló az, aminek minden lehetőségét és juttatását kihasználják, mert a jogokkal tisztában vannak, de a kötelesség szót nem ismerik.

Borsodban 70-30%-os arányban születnek gyerekek, és nem a magyarok vannak döntő többségben.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »