A liberálisok terve elbukott Nyugaton- interjú Putyin elnökkel

A liberálisok terve elbukott Nyugaton- interjú Putyin elnökkel

Az európai és USA liberálisok globalizációs terve bedőlt, míg a hidegháború hozta káosz a válságot hozott létre Venezuelában és Észak-Koreában, de ezt a folyamatot Szíriában megállítottuk, nyilatkozta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Hosszú interjút az Egyesült Királyságban működő Financial Times készítette az orosz elnökkel, aki a tőle megszokott őszinteséggel beszélt az orosz beavatkozásról Szíriában – és annak hiányáról Venezuelában -, valamint a nukleáris fegyverek elterjedéséről, Észak-Koreáról, bevándorlási politikáról az Egyesült Államokban és Európában , az Egyesült Királysággal fenntartott kapcsolatokról és a „liberális ötlet” nevű kudarcról, mellyel jólétet ígérve félrevezették az embereket.

A hidegháborúról, Putyin elmondta az FT riportereinek, Lionel Barber-nek és Henry Foy-nak: „ akkoriban olyan szabályok voltak, amelyeket a nemzetközi kommunikáció valamennyi résztvevője többé-kevésbé betartott vagy követett. Most úgy tűnik, hogy egyáltalán nincsenek szabályok

Moszkva döntését, hogy 2015 őszén beavatkozik Szíriába, a kockázatok és a potenciális előnyök gondos elemzése után megtették, mert Oroszország nem nézhette tétlenül, hogy egy nemzetközi terrorista szervezet (Iszlám Állam, (ISIS) folyamatosan terjeszkedett a térségben.

Még többet értünk el, mint amire számítottam – mondta Putyin. A korábbi Szovjetuniót több ezer harcosát, akik csatlakoztak az IS-hez, „ Szíriában ” „megsemmisítettük” , javítva az orosz belbiztonságot, és segítve a közel-keleti stabilizációt.

Oroszország ugyanakkor létrehozott „ nagyon jó, üzleti jellegű, partnerszerű és nagyrészt szövetséges kapcsolatokat ” a többi regionális hatalommal, például Iránnal, Törökországgal és másokkal. Putyin hozzátette: az orosz hadsereg gyakorlati tapasztalatot kapott, amit másképp nem tudott volna megszerezni.

Elsősorban sikerült megőrizni a szíriai államiságot, függetlenül attól, hogy megakadályoztuk, hogy ott líbiai stílusú káosz jöjjön létre.

Putyin elmondta, hogy megkérdezte az előző amerikai kormányt, hogy mi történne, ha a szíriai elnök, Bashar Assad úgy dönt, hogy lemond hatalmáról, ahogyan azt is követelték.

“Nem is tudják elképzelni, milyen vicces volt. Azt mondták: “Nem tudjuk.” De ha nem tudod, mi történik holnap, miért kell lőni ma a csípőből?” – mondta Putyin.

Hírdetés

Oroszország azt mondta, inkább „ gondosan vizsgáljuk meg a problémákat minden lehetséges szögből, és nem elkapkodva.

Venezuelával kapcsolatban elmondta: Orosz szakemberek és oktatók tartózkodnak Venezuelában, az egy évvel ezelőtt aláírt védelmi szerződés értelmében, de nincsenek orosz csapatok, és Moszkva nem „támogatja” Nicolas Maduro elnököt az amerikai vádak ellenére, Putyin azt mondta.

Nem avatkoztunk a venezuelai eseményekbe; ez nem a mi üzletünk. Ezt a problémát a venezuelai népnek kell megoldania. Ez minden- tette hozzá az elnök.

Az USA és szövetségesei a modernnek titulált fegyveres-diplomácia alkalmazták, és „latin-amerikai nemzetek megaláztatására ” törekedtek, hogy elfogadtassák a kívülről távirányított vezetőket

„Mi az amikor egy személy belép egy térbe, felemeli a szemét az égre, és elnökként hirdeti magát? Ugyanezt tegyük Japánban, az Egyesült Államokban vagy Németországban. Mi fog történni? Érthető, hogy ez a világ minden táján káoszt fog okozni?” – kérdezte Putyin, és utalt az amerika által támogatott ellenzéki vezető, Juan Guaido kísérletére, hogy megragadja a hatalmat Caracasban.

Észak-Korea kapcsán: A nukleáris fegyverek veszélyeztetik a nemzetközi békét és biztonságot.

Putyin azt mondta, hogy az észak-koreai válság gyökerei a „Líbia és Irak tragédiái” , ami ott történt „sok országot inspirált, hogy minden áron biztosítsák saját biztonságukat.”

Az igazi kérdés nem a Pyongyang-rakéták hatástalanítása, hanem „ hogyan lehetne bármely országot, köztük Észak-Koreát biztonságban tudni és a nemzetközi jog által védetté tenni, amit a nemzetközi közösség minden tagja szigorúan tiszteletben tart” – mondta az orosz elnök az FT-nek.

Ha a nemzetközi közösség tiszteletben tartja Észak-Koreát és biztosítja annak biztonságát, „a helyzet fordulhat, amit senki sem tud elképzelni ma” – fejezte be az interjút az orosz elnök.

Fotók: © Sputnik / Mihail Klimentyev / Kreml/ REUTERS


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »