Kétfrontos harc zajlik Erdélyben

Nyílt levelekben követelték a marosvásárhelyi orvosi egyetem diákjai Leonard Azamfirei rektortól, hogy a mesterségesen szított etnikai konfliktust zárja le az általa vezetett egyetemen, és tartsa be a törvényeket, amelyek az 1,2 milliós erdélyi magyarság számára az anyanyelvi felsőfokú oktatást biztosítják. Elméletileg tárgyalni ültek le egymással az intézmény román és magyar tanárai pénteken, hogy tárgyaljanak a magyar főtanszék létrehozásáról.

A diákok másik levelének címzettjei Vass Levente Maros megyei RMDSZ-elnök és a marosi tanács elnöke, akiken az egyetemen a magyar kar és a magyar oktatás érdekében való hatékony fellépés hiányát kérték számon. Vass egyébként szombaton lemondott a marosi RMDSZ éléről.

Hírdetés

A román nacionalista támadás alatt álló Úz-völgyi temető körül közben tovább fortyognak az indulatok. A Kronika.ro portálnak nyilatkozó Vladimir Ionaș szociológus elismerte a magyarellenesség fokozódását, ugyanakkor a magyarokat és különösen az RMDSZ-t is felelőssé tette ezért. Ionaș szerint Trianonnal és az emlékhelyekkel kapcsolatban kölcsönös megértésre van szükség.

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön állásfoglalásában jelezte, a román keresztekkel a dormánfalvi polgármester illegális temetőfoglalásakor beborított halmok alatt a miskolci 10. honvéd gyalogezred tagjai fekszenek, és a város elutasítja a honvédek emlékének meggyalázását. Az Erdélyi Magyar Néppárt kedden Csíkszeredán tartott tüntetést a temető megőrzése mellett, és bejelentette: ha követelései nem teljesülnek, jövő csütörtökön újabb demonstrációt rendeznek Sepsiszentgyörgyön, hogy napirenden tartsák a sírkert ügyét.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »