Tévhit, hogy hideg vízre van szükségünk a meleg, nyári napokon

Tévhit, hogy hideg vízre van szükségünk a meleg, nyári napokon

Az orvos véleménye szerint a hideg víz gátolja, a langyos elősegíti a szervezet párologtatását.

Sokszor hallottuk már, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás ahhoz, hogy szervezetünk kifogástalanul működjön. A hirtelen érkezett kánikula miatt az emberek a megszokottnál is több vizet isznak, azonban arról kevesen beszélnek, hogy hogyan hasznosítja a vizet a legjobban a szervezetünk. Az is felmerül, valóban igaz-e, hogy a víz hidegen fejti ki a leghűsítőbb hatását?

Khalil Sandian orvos a hirado.hu-nak elmondta, a meleg napokon arra kell törekednie mindenkinek, hogy sok vizet igyon, és fokozza testének hőleadását. A doktornő szerint ezt úgy tudjuk legkönnyebben elérni, ha szoba-hőmérsékletű vagy annál melegebb folyadékot iszunk, hiszen ilyenkor aktiválódnak termoreceptoraink, és fokozzák az izzadást.

Kevesen tudják, de a meleg nyári napokon, ha hideg vizet fogyasztunk, nehezítjük testünk hőleadását, tudniillik a hideg folyadék összehúzza az ereket, és az izzadásban rendkívül fontos szerepet játszó vér áramlását is csökkenti.

Hírdetés

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sajtófotó pályázat/Kallos Bea)

Párologtatást gátló tényező lehet még egyébként, ha nem öltözünk lengén, illetve ha párás helyen tartózkodunk – folytatta a doktornő.

Ha külsőleg próbáljuk meg magunkat lehűteni, akkor is inkább langyos vízzel tegyük, hiszen az tágítja az ereket, fokozza a véráramlást, ezáltal könnyebben izzadunk.

Hideg vizes zuhanyozás esetén csak azért érezzük, hogy lehűltünk, mert a bőrünkön lévő hőreceptorok azt az érzetet keltik, de valójában a maghőmérsékletünk – ami a belső hőmérsékletünket jelenti – nem változik.

Annak megváltozásához sokkal több hideg vízben eltöltött időre lenne szükségünk. Az alacsony hőmérsékletű víz csak a bőrt hűti le, de csökkenti a vérellátást, csak úgy, mint a gyomor esetében, tehát azt lehet mondani, hogy nemcsak hogy nem segíti, még gátolja is az izzadást – fejtette ki Khalil Sandian.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »