Leszavazhatják Merkeléket ősszel a keletnémetek

Brandenburgban és Szászországban az Alternatíva Németországnak, Thüringiában pedig a Baloldal verheti meg a Kereszténydemokrata Uniót a felmérések szerint

Egyáltalán nem biztos, hogy Angela Merkel bizalmasa lesz pártja kancellárjelöltje a 2021-es parlamenti választásokon a pártból érkező értékelések szerint. Az őszi tartományi választások sem ígérnek sok jót számukra.

Bizonytalanságról számolt be a német sajtó a Kereszténydemokrata Néppártban (CDU). A Deutsche Welle szerint repedezni látszik Angela Merkel kancellár gondosan megkomponált terve a fokozatos hatalomátadásról bizalmasának, a párt elnöki tisztségét betöltő Annegret Kramp-Karrenbauernek.A 2021-es választás előtti kancellárjelöléshez Kramp-Karrenbauernek jól jönne néhány siker, az EP-választáson azonban mindössze 28 százalékot ért el a párt, szövetségben bajor partnerével, a Keresztényszociális Unióval (CSU), ez hétszázaléknyi, azaz egymillió szavazat elvesztését jelenti, főleg a Zöldek javára. A Forsa közvélemény-kutató cég pár nappal az EP-választás után publikált felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka nem tartja megfelelőnek Kramp-Karrenbauert a kancellári poszt betöltésére. Még saját táborában is 52 százalék kételkedik benne.

A vezető CDU-s politikusok egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek. A párt jobbszárnyát, az Értékek Unióját (Werteunion) vezető Alexander Mitsch előválasztást tartana, míg Ralph Brinkhaus frakcióvezetőnek meggyőződése, hogy Kramp-Karrenbauer lesz a jelöltjük. Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke, Armin Laschet a pártelnök potenciális jobboldali kihívójának számít, és néhány hete még azt mondta, semmiképpen sem egyértelmű, ki lesz a jelölt, amikor azonban legutóbb kérdezték a témában, azzal hárított, hogy a választás csak két év múlva lesz.

Hírdetés

Ami a Kramp-Karrenbauer posztjának stabilitásához szükséges sikereket illeti, várhatóan nem az EP-választás lesz a legnagyobb pofon idén. Ősszel három keletnémet tartományban is lesznek választások. Brandenburgban mind a CDU, mind a szociáldemokrata SPD hat-tíz százalékos veszteségekre készülhet, a friss felmérésekben ugyanúgy húsz százalék körül mozognak, mint a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD). Szászországban a CDU negyven százalékról eshet vissza 24-re, és megelőzheti az AfD. Hasonló zuhanást produkálhat a CDU Thüringiában is, azzal a különbséggel, hogy bár az AfD itt is nagyon megerősödött, az első helyért a konzervatívoknak várhatóan a keleten igen erős Baloldallal kell megküzdeniük.

Az Epoch Times megfogalmazása szerint az EP-választás kudarca egzisztenciális válságba sodorta a CDU-t. A lap felidézte: már a 2015-ös migrációs válság megmutatta Merkel stratégiájának korlátait,hiszen bár a vezető médiumok és a baloldal a határnyitás mellé állt, a lakosság nagy része inkább az illegális bevándorlás árnyoldalait látta, és nem győzte meg őket Merkel „Sikerülni fog” (Wir schaffen das) szlogenje. Különösen igaz ez Kelet-Németországban, ahol Merkelék egészen biztosan nem érnek el sikert a nyugaton alkalmazott taktikáik­kal. Michael Kretschmer, Szászország CDU-s miniszterelnöke tett próbálkozásokat nemrég arra, hogy eltalálja a választói akaratot, és a keletnémetek által különösen bírált oroszellenes szankciók felfüggesztését javasolta, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívta.

A napokban egyébként Thilo Sarrazin volt szociáldemokrata pénzügyminiszter, aki az elmúlt években több könyvet is írt a bevándorlás és az iszlamizáció veszélyeiről, arra biztatta pártját, hogy kövesse a dán szociáldemokraták útját. A Junge Freiheit című lapnak kiemelte: a dán párt szigorú bevándorláspolitikájával nyerte meg nemrég a parlamenti választásokat.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »