”Orbán el fogja hagyni a Néppártot” – bárcsak már látnánk…

„Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga elnökével való találkozója világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t” – idézi az MTI az Orbán Viktor magyar kormányfőről nyilatkozó német kormánypárt elnökét, Annegret Kramp-Karrenbauert. A német CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer arra számít, hogy a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból.

A CDU elnöke emlékeztetett, hogy a Fidesz felfüggesztette tagságát a Néppártban, s így az EPP döntéseiben nem vehet részt.

Hírdetés

Ez nyilvánvaló próbatétel volt a számára – utalt a párttagság felfüggesztésére a német politikus, aki szerint a néppárt megpróbált hidat építeni Orbán Viktor felé, de a miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan eltávolodik az EPP-től.

Orbán Viktor tegnap, az osztrák alkancellárral, Heinz-Christian Stracheval tartott közös sajtótájékoztatóján “alkalmatlannak” nevezte az európai bizottsági elnöki székre pályázó csúcsjelölteket. Aztán megvonta a támogatását Manfred Webertől, a Néppárt csúcsjelöltjétől is, emlékeztetett, hogy a bajor politikus egy interjúban korábban arról beszélt: ha csak a Fidesz szavazatai révén van meg szükséges többség, akkor nem akar az Európai Bizottság elnöke lenni. Ezt a magyar miniszterelnök súlyos sértésnek nevezett Magyarországgal és a magyar választókkal szemben, és azt mondta: új jelöltet kell keresni.

Brüsszeli fideszes források szerint ez egy olyan lépés volt a részéről, ami közelebb visz a szakításhoz a Néppárttal, de azt valószínűsítették, hogy május 26-a, az EP-választás előtt Orbán Viktor nem lép ki önként a Néppártból – ha nem akarják kizárni.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »