Guy Verhofstadt óva intette a hazánk mellett kiálló románokat

Burkoltan az európai parlamenti liberális frakcióból való kizárással fenyegette meg a csoport két román tagját Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője. A politikus a Facebook-oldalán közzétett üzenetében sok sikert kíván Romániának az uniós elnökséghez, majd arra figyelmeztette a bukaresti kormányt – amelynek része a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök által vezetett ALDE párt is –, hogy az igazságszolgáltatás, a büntető törvénykönyv reformjának, valamint a civil szervezetek törvényének teljes mértékben tükröznie kell a Velencei Bizottság ajánlásait.

„A romániai liberálisok ígéretet tettek, hogy ezt az utat fogják követni, és elvárjuk tőlük, hogy tartsák magukat ehhez. Ha megteszik, akkor jól megérdemelt helyük lesz az ALDE-családban. Ha nem, akkor nem” – idézte Verhofstadt üzenetét a román Agerpres hírügynökség.

Az ALDE európai parlamenti frakciójában két román képviselője van Tariceanu pártjának. Mindketten nemmel szavaztak a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésre, ők képezték a meglepő kivételeket a liberális csoportban. A Sargentini-jelentés egyébként megosztotta a romániai EP-képviselőket, harminckettőből tizennégyen nem támogatták a dokumentumot.

Hírdetés

A liberális politikus ezúttal saját pártcsaládjának tagjait fenyítette meg Fotó: Reuters

Calin Popescu Tariceanu a szavazást követően azt mondta: Manfred Weber áll Magyarország elmarasztalásának a hátterében, aki Orbán Viktor elítélésével akarta kifejezni háláját Angela Merkel kancellárnak, amiért neki ígérte az Európai Néppárt csúcsjelölti pozícióját.

Norica Nicolai, a Sargentini-jelentést elutasító egyik román liberális EP-képviselő akkor politikailag elhibázott lépésnek nevezte a strasbourgi eljárást, mert – mint mondta – Magyarország egy sor problémát megoldott azok közül, amelyeket az Európai Bizottság felvetett. „Nem tartom szerencsésnek ezt a megoldást már csak azért sem, mert [Lengyelország után] a második olyan országról van szó, amely ilyen elbánással szembesül” – fogalmazott Nicolai. Szerinte a Sargentini-jelentés kettős mércét alkalmaz, amikor a jogállamiság tiszteletben tartását értékeli az egyes tagállamokban.

Pataky István (Marosvásárhely)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »