Az USA blokkolja a horvát F-16-os vásárlást

Az USA blokkolja a horvát F-16-os vásárlást

Az Egyesült Államok blokkolta az izraeli F-16 harci repülőgépek értékesítését Horvátországnak, számolt be erről csütörtökön az izraeli média.

Az év elején bejelentették, hogy Izrael 12 F-16 amerikai gyártású repülőgépet értékesít Horvátországnak 500 millió dollárért.

Görögország, Dél-Korea, Svédország és az Egyesült Államok felajánlotta Horvátországnak, hogy katonai repülőgépeket szállít az elavult MIG-21S orosz gyártású repülőgépek kiváltására, ők az izraeli ajánlatot tartották kedvezőnek.

A nemrégiben izraeli tisztviselők felhívására televíziós csatornák arról számoltak be, hogy az amerikai elnök Donald Trump kormánya dühös volt, hogy Izrael nagyon fejlett elektronikus rendszerrel felszerelt F-16S repülőgépeket kínált eladásra Horvátországnak.

Hírdetés

A tisztviselők azt is elmondták, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy Izrael méltánytalanul nagy nyereségere tehet szert, mivel amerikai gyártású F-16S repülőgépet ők a zsidó állammal ellentétben nem szándékoztak harmadik félnek eladni anélkül, hogy azt az Egyesült Államok jóváhagyná.

A jelentés felsorolja a tisztviselők nyilatkozatait is, miszerint Horvátország dühös az elhúzódó értékesítésen és a közelmúltban azt mondta Izraelnek, hogy gyakoroljon nyomást az Egyesült Államokra.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök felvetette a problémát, amikor hétfőn találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Brüsszelben.

Pompeo azt mondta, hogy eladást James Mattis védelmi miniszter ellenzi.

Netanjahu és az üzlet horvát képviselője, Andrej Plenkovic januárban írtak alá értékesítési megállapodást tervezetet, Horvátország pedig két hónappal később jóváhagyta, írja BETA.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »