Ez az erdélyi magyar "érdekképviselet": "Román testvérek, senki nem akarja ellopni Erdélyt!"

Ez az erdélyi magyar "érdekképviselet": "Román testvérek, senki nem akarja ellopni Erdélyt!"

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a "román testvéreknek" (!) nincs okuk aggodalomra, mert senki nem akarja "ellopni" (!) Erdélyt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozatában azt a törvénytervezetet "magyarázta", amelyet a szövetség a száz évvel ezelőtt elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat "kisebbségekre" vonatkozó bekezdésének a törvénybe iktatására nyújtott be.

Kelemen Hunor kijelentette: a magyar érdekképviselet évek óta várt arra a gesztusra, hogy román oldalról kezdeményezik a gyulafehérvári nyilatkozat beiktatását a román jogrendbe. Hangsúlyozta: eltelt száz év, amely után egy erős többség, egy önbizalommal rendelkező és a "kisebbségekhez korrekt módon viszonyuló" (!) nemzetnek el kellene gondolkoznia a történteken. Ha ez a nyilatkozat az egyesülés alapja, akkor ennek a kisebbségekre vonatkozó pontjait is komolyan kell venni – idézte a hírügynökség Kelemen Hunort.

A visszavétel volna az a bizonyos lopás

Az RMDSZ elnöke kijelentette: november folyamán dolgozta ki a szövetség a törvénytervezetet, de "nem akarta megzavarni ennek benyújtásával a román nemzeti ünnep előkészületeit". Ezért határozták el, hogy a december elsejei centenárium után terjesztik be a törvényt. Hozzátette: sem a koalíció pártjaival, sem az ellenzékkel nem egyeztettek, de valamennyi párt támogatására számítanak. A többség-kisebbség viszonyt nem szabad a hatalom-ellenzék összefüggésében tárgyalni – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e az esetleges "nacionalista" reakcióktól, Kelemen Hunor kijelentette: "ha a magyarok a csendes lélegzésen túl bármilyen lépést tesznek, azonnal lesznek, akik hisztérikusan reagálnak."

Hírdetés

Hozzátette: 

azt üzenem, hogy román testvérek, ne féljetek, senki nem akarja ellopni Erdélyt!

"A lojalitást sokféleképpen el lehet nyerni, de egy nemzeti kisebbség leginkább akkor lesz lojális az állam és az ország iránt, amelyben él, ha nem érzi veszélyeztetve a nemzeti identitását" – állította Kelemen.

Dehogy szavazzák meg

Az RMDSZ elnöke hozzátette: a szövetség pragmatikus politikára törekedett eddig is, és az után is ezt az utat választja, hogy a hét elejétől a koalíciós pártoknak immár nincsen meg a többségük a parlament alsó házában. Azokat a törtvénytervezeteket szavazza meg, amelyeket hasznosaknak ítél a társadalom számára, akár a kormányoldalról, akár az ellenzéktől érkeznek.

Kelemen Hunornál kevésbé volt derűlátó a törvénytervezet tekintetében Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A politikus a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában kevéssé tartotta valószínűnek, hogy a törvénytervezetet ebben a formában elfogadja a parlament.

Elhangzott: tudják, hogy a román társadalom messze áll még attól, hogy nyitott legyen ezekre a kérdésekre. De a méréseik azt bizonyítják, hogy egyre befogadóbban viszonyul ezekhez. Az erdélyi magyarság érdeke, hogy legyen erős politikai képviselete, és a közösségi önrendelkezési rendszer kiépítését megakadályozó falakat lebontsa – fogalmazott az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »