Orbán Viktor: A mai nap szomorú vasárnap az uniónak és a magyaroknak

Orbán Viktor: A mai nap szomorú vasárnap az uniónak és a magyaroknak

Az EU mostani vezetői nem vétlenek a Brexitben

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Európai Unió mostani vezetői szerinte nem vétlenek a Brexitben, felelősséget viselnek azért, hogy ez megtörténhet. Az egyik legsúlyosabb hiba az volt, hogy olyan bizottsági elnököt választott az EU, akinek a személyét a britek ellenezték, a másik hiba pedig, hogy a migránsokat beengedte az unió, a briteket pedig nem tudta benntartani. Fordítva kellett volna – fogalmazott a kormányfő.

Mi, magyarok próbálkoztunk. Mi voltunk az egyetlenek, akik beavatkoztunk valamilyen mértékig a britek kampányába, és arról győzködtük őket, hogy inkább maradjanak, de ezt nem sikerült elérnünk” – nyilatkozta Orbán Viktor a közmédiának Brüsszelben. A kormányfő szerint most azonban nincs más választásunk, mint tudomásul venni a döntést, ami megszületett. Hangsúlyozta: a veszteség nagy, hiszen Nagy-Britannia sok pénzt visz most el az EU-tól.

Hírdetés

A miniszterelnök hangsúlyozta, a Brexit az Európai Parlament tavasszal lejáró öt éves mandátumának egyik legfontosabb kérdése, amelyben előkerül az európai vezetők felelőssége. „Az, hogy ki tehet a Brexitről? Vétlenek-e az Európai Unió mostani vezetői? A válasz az, hogy nem” – húzta alá. Véleménye szerint felelősség terheli az unió vezetői a Brexit bekövetkezéséért.

Érdemes inkább a jövő felé fordítani a tekintetünket

Kiemelte: ha olyan uniós bizottsági elnököt választ meg az Európai Unió, akit a britek nem akarnak, mégis ilyen elnökkel kell dolgozniuk, az távolítani fogja őket az uniótól – mondta. „Nem lehet megtenni Európa második legnagyobb gazdaságával, hogy amikor nyíltan nem akar valaki egy pozícióba, akkor mi mégis arra a pozícióra beerőszakoljuk. Itt ez történt” – emlékeztetett.

Orbán Viktor második hibaként a migrációt említette. „Az történt, hogy a migránsokat beengedtük, a briteket meg nem tudtuk bent tartani. Fordítva kellett volna. A briteket bent kellett volna tartani, a migránsokat nem kellett volna beengedni. Ha a nyugat-európai országok nem engedték volna be a migránsokat, akkor a britek bent tudtak volna maradni az unióban. Ez azonban múlt idő és spekuláció, érdemes inkább a jövő felé fordítani a tekintetünket” – mondta a kormányfő.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »