Közszolgálati leépítés: íme a részletek

Közszolgálati leépítés: íme a részletek

A hétfői Magyar Közlönyben megjelentek a 2019. január 1-jei köztisztviselői-közszolgálati létszámleépítés részletei.

A minisztériumoknál 2600 fős létszámleépítés következik, ezek előkészítési határideje ez év október vége.

A háttérintézményeknél 4210 ember nézhet új foglalkozás után.
A minisztériumi létszámlistát az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezeti, onnan 517 embernek kell távoznia, második a belügyi tárca 401 fővel. A Rogán Antal által vezetett

Miniszterelnöki Kabinetirodától mindössze 10 főt bocsátanak el.

A háttérintézmények közül a legnagyobb „mennyiségi vesztesek” az erőforrástárca alá tartozó, innét 2250 ember megy, de 954-en a Pénzügyminiszter háttérintézményeitől is távoznak – a külügyiektől viszont csak 20-an.

Hírdetés

A bürokráciacsökkentés címszó alatt futó intézkedéscsomagban a kormány tervei szerint kevesebb, de jobban megfizetett tisztviselő fog dolgozni a közigazgatásban.

Miközben az elbocsátottak számára külön programirodát állít fel a kormány, az InfoRádiónak nyilatkozó Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, egyelőre nem kaptak választ, hogy

miért van szükség létszámleépítésre.

„Gondoskodó elbocsátásról beszél a kormányzat, ugyanakkor jelentős feszültséget okoz, hogy a felmentési időt 2 hónapra csökkentették, így most a több ezer ember elbocsátására a kormánynak is csak ez a 2 hónap áll rendelkezésére, tehát nagyon be van szorítva az érdekegyeztetés” – folytatta, hozzátéve, a leépítéssel párhuzamosan nincs feladatmegvonás, ezért sejtése szerint úgyis fel kell majd tölteni újra a tárcákat és háttérintézményeiket.

Bárdos Judit, a Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta,
a leépítés egy részét a belügynél meg tudják oldani az üres státuszok fel nem töltésével, de az érintettekkel elbeszélgetni összesen 2 hónap van úgy, hogy ebbe 10 munkaszüneti nap beletartozik a tárcánál.
Bárdos megítélése szerint sokakat majd „elengednek nyugdíjba”, és lesznek olyanok is, akiket „máshol visszafoglalkoztatnak”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »