„Csak románul! Ha nem tudsz, nem utazol!” – játszotta a felsőbbrendűt a bocskoros buta oláh

Felháborodva fordult szerkesztőségünkhöz egy egerpataki olvasónk, remélve, hogy panaszának utánajárunk. Úgy gondoljuk, a jelzett eset, melyről bebizonyosodott, hogy nem egyszeri véletlen, hanem egy megrögzött attitűdöt tükröz, megéri az utánajárást.

A panaszos múlt pénteken délután háromkor afelől érdeklődött (volna) a megyeszékhelyi (Sepsiszentgyörgy – szerk. megj.) állomási autóbusz-pályaudvar információs pultjánál, hogy mikor érkezik meg Csíkszeredából a mikrobusz. Egy középkorú, őszes férfi volt szolgálatban, aki a magyar kérdésre dühösen szólt vissza: Numai românește! Dacă nu știi, nu călătorești! Azaz: „Csak románul! Ha nem tudsz, nem utazol!”.

A pályaudvaron rendszeresen megforduló Éltes Barna szobrászművész két héttel korábban maga is tanúja volt hasonló gorombaságnak, akkor egy idős nőt hagyott faképnél az alkalmazott, mert az magyarul szólt hozzá.

Hírdetés

Az autóbusz-pályaudvart működtető Interlogistics cég menedzserénél, Secelean Monicanál érdeklődtünk, hogyan kommentálja a férfi szolgálati tevékenységét. Nemcsak a nyelvi felsőbbség bosszantó, az utas zsarolása is pofátlanság – ítéltük meg. Felettese az általunk jelzett esetekkel szemben olyanról tud, amikor egy magyarországi hölgy esetében, aki nem tudta magát megértetni, a szóban forgó férfi tolmácsot hívott a kollégái közül, udvariasságát a hölgy később egy csomag cukorkával is honorálta. – Nem gondolja, hogy egy ilyen állásban esetleg magyarul tudó valakit kellene alkalmazni? – kérdeztük, mire a válasz az volt, az utasok közül sokan beszélik mindkét nyelvet, majd segítenek, illetve van magyar kollégája is a nevezettnek (aki nem szentgyörgyi származású), aki közbeléphet. Hitetlenkedve kérte, hogy hozzunk tanút, mert ez – a két héttel korábbi esettel együtt – valakinek az ármánykodása is lehet.

Kérjük olvasóinkat, amennyiben maguk is tapasztalták az illető helytelen viselkedését, jelezzék szerkesztőségünknek e-mailben vagy telefonon, főleg, ha nevüket is vállalják.

Bodor Tünde – Székely Hírmondó


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »