Sosem látott cenzúra a közösségi oldalakon

Minden eddiginél keményebben lép fel a Facebook közösségi oldal a felületén megjelenő szélsőséges tartalmak ellen: 2018 első negyedévében a vállalat több százezer, az Iszlám Állammal és az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatos bejegyzést törölt – írja a Magyar Idők. Az esetek 99 százalékában nem a felhasználók jeleztek problémát, hanem egy szoftver, illetve a vállalat saját ellenőrei vették észre a szélsőséges tartalmakat.

Összesen 1,9 millió bejegyzést távolítottak el vagy láttak el figyelmeztetéssel, ez kétszer annyi, mint az azt megelőző negyedévben. Az esetek 99 százalékában nem a felhasználók jeleztek problémát, hanem egy szoftver, illetve a vállalat saját ellenőrei vették észre a szélsőséges tartalmakat. Egy-egy ilyen jellegű bejegyzés átlagosan kevesebb mint egy percig volt látható a közösségi oldalon. A Facebookon megjelenő szélsőséges bejegyzések felfedezésére az amerikai vállalat külön csapatot alkalmaz, amely kifejezetten a terrorizmushoz köthető tartalmak felkutatására összpontosít. A csapat létszáma tavaly jú­nius óta 150-ről 200-ra emelkedett, és várhatóan tovább bővül.

Hírdetés

A több mint kétmilliárd regisztrált felhasználóval rendelkező Facebookot olykor az a bírálat éri, hogy túlságosan szigorúan jár el az általa ízléstelennek vagy erőszakosnak ítélt képek és videók eltávolítása során. A vállalat most megígérte, hogy a felhasználóknak lehetőségük lesz fellebbezni a döntések ellen.

Ez a lehetőség már az év folyamán elérhető lesz, első körben a szexualitással, a gyűlöletkeltéssel vagy a durva erőszak ábrázolásával kapcsolatos tartalmak esetében. Március közepén a Facebook elismerte, hogy hiba csúszott a rendszerbe, amikor egy időre letiltottak egy hirdetést, amelyben Eugéne Delacroix, A Szabadság vezeti a népet című festménye is látható volt. A XIX. századi festő egyik legismertebb képén egy fedetlen keblű nő – a szabadság szimbolikus alakja – egy francia zászlót emel a magasba.

Nem tétlenkedett a YouTube sem, amely több mint nyolcmillió videót távolított el tavaly az utolsó negyedévben. Ezek többsége spam vagy úgynevezett felnőtt-tartalom volt. Az eltávolított mennyiség a portál teljes nézettségének ezrelékekben kifejezhető hányadát jelenti a vizsgált időszakban. A kidobott videók közül 6,7 milliót az erre a célra fejlesztett szoftver jelölt meg gyanúsként. E mennyiség 76 százalékát még az előtt törölték, hogy akár egyetlen felhasználó is megnézte volna. A YouTube-szoftver egy adatbank alapján tanul, amelyben már ismert és törölt videókat tárolnak. A gépi tanulás eközben egyre több videótartalmat elemez önállóan, hogy kiválogassa közülük a problémásakat, és megjelölje őket megvizsgálandóként. A legtöbb esetben a Google munkatársai hozzák meg a végső döntést.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »