Vajon miért sivalkodik nálunk a csinált ország nagykövete? És senki nem mondja neki, hogy kuss legyen?

Nepop Liuba, Ukrajna magyarországi nagykövete egy olyan térképet talált egy budapesti boltban, amin Ukrajna és a Krím félsziget eltérő színekkel volt ábrázolva. Igaz, Oroszország pedig egy harmadikkal. A nagykövet azért akadt ki, mert Krím Oroszországhoz csatolását a Nyugat – köztük Magyarország – nem ismeri el. Ezért szerinte a térképen a félszigetet Ukrajna részeként kellene ábrázolni.

A Krím félsziget történelme során először 1954-ben tartozott Ukrajnához, amikor az ukrán Hruscsov odaajándékozta az Ukrán SZSZK-nak. A félsziget előtte Oroszországhoz tartozott, korábban pedig független volt.

Hírdetés

A félszigeten a történelem viharai során sokféle nép élt, főleg tatárok és oroszok (illetve németek, bolgárok és görögök is), ukránok viszont csak az utóbbi évtizedekben. Arról beszélni, hogy Oroszország elcsatolta volna a Krímet, erős túlzás, sokkal inkább visszacsatolta, mint ahogy Magyarország a II. világháborúban Kárpátalját.

Érdekes tehát, hogy a hávégé miért nevezi ezt a térképet „Ukrajnát megcsonkító térképnek”. Reméljük, hogy 2008 előtt a Koszovót Szerbiától külön jelölő térképeket is Szerbiát megcsonkító térképnek nevezték (különösen érdekes ez annak fényében, hogy bár a rossz minőség miatt nehéz megállapítani, de mintha a kifogásolt térképen Koszovó nem lenne külön jelölve).

888.hu nyomán


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »