Fico: Szlovákia kiáll a csehek, a lengyelek és a magyarok mellett Brüsszellel szemben

Fico: Szlovákia kiáll a csehek, a lengyelek és a magyarok mellett Brüsszellel szemben

Andrej Babiš ma Pozsonyban Robert Fico szlovák miniszterelnökkel tárgyalt. Ez volt az első hivatalos látogatása a cseh kormányfőnek Szlovákiában októberi megválasztása óta. Robert Fico támogatásáról biztosította Lengyelország, Csehországot és Magyarországot az ellenük indított, kvóták elutasítása miatti per kapcsán.

kezdte a két kormányfő közös sajtótájékoztatóját Robert Fico. Elmondása szerint a mai találkozó fő témái európai szintű és kétoldalú ügyeket is érintett.

fogalmazott a szlovák miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy nagyon sok európai ügyet érintően a két ország azonos véleményen van, ezért ott akarnak lenni „az Európa jövőjét megszabó tárgyalásoknál”. Kiemelte Szlovákia és Csehország EU és NATO tagságát.

Nagyra értékelem Magyarországot

Robert Fico szakítva korábbi, Európa magjával kapcsolatos retorikájával hangsúlyozta, hogy az EU nagy horderejű döntéseit konszenzussal kell elfogadni (vagyis minden országnak igennel kell szavaznia).

A V4-kel kapcsolatban a szlovák kormányfő elmondta, hogy továbbra kiemelkedően fontosnak tartja (és itt a szlovák kormány nevében beszélt), hogy a Visegrádi Négyek Európa konstruktív, megbízható tárgyalófél legyen.

mondta.

Hírdetés

Babiš: Egyelőre nincs szükségünk az euróra

Andrej Babiš a Visegrádi Négyek mellett a Slavkovi Hármak fontosságát is hangoztatta. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a csehországi cégek többsége az euró elfogadása mellett érvel. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen  árfolyamon, hiszen 20 cseh korona eurónkénti átváltásnál az export és a fogyasztók érdekei is sérülhetnek.

A cseh kormányfő nem támogatja a többsebességes Európa koncepcióját, és osztja Donald Tusk (legutóbbi) véleményét, miszerint a migránskvóták megosztják Európát és nem jelentenek megoldást.

fogalmazott. Szavait kiegészítve Fico hozzátette: „Ez az ereje a Visegrádi Négyeknek, hogy közös az álláspontunk és közösen lépünk fel”.

Robert Fico élesen kritizálta a minősített többséggel való döntést az Európai Tanácsban. Úgy fogalmazott:

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »