Akasztott ember a YouTube-on

Akasztott ember a YouTube-on

Logan Paul, a YouTube egyik népszerű vloggere Japánba látogatott a barátaival, és mint életének legtöbb izgalmas momentumát, ezt a kirándulást is videóra vette. Paul egyik fő célpontja az Aokigahara volt, a legtöbben úgy ismerik a világon:az „öngyilkosok erdeje”. Hogy miért? Mert a japán mitológiában ez a hely a démonok erdeje – azoknak az idős embereknek a szellemeié, akiket a XIX. században a családtagjaik ínséges időkben ide hoztak meghalni. A legenda szerint ezen a helyen a szomjan és éhen halt öregek szellemei a mai napig a fák sötét lombjai között kísértenek. Később azok is az Aokigaharába mentek, akik nem láttak más kiutat egy problémából, és önként vetettek véget az életüknek – évente több százan.

Paulék eredeti terve az volt, hogy utánanéz a misztikus történetek alapjának, hogy valóban olyan szellemjárta, hátborzongató helyről van-e szó, mint azt sokszor hallani, illetve olvasni lehet; és bemutatja az öngyilkosok erdejét a követőinek. Azonban a felvételen nem csak a sűrűn sorakozó hatalmas fák és a rideg, nyirkos sziklák láthatók, hanem egy valódi holttest is. A nézők főként azt találták felháborítónak, hogy bár a vlogger és barátai az első másodpercekben kijelentik, hogy az öngyilkosság „nem vicc”, és igyekeznek mindenkit biztosítani arról, hogy aki csak nehéz helyzetben van, fordulhat hozzájuk. Néhány perccel később azonban már vidáman ugrándoznak és nevetnek az erdőben.

Mire a portál eltávolította, a „Találtunk egy hullát a japán öngyilkosok erdejében” című videót több mint 6 millióan tekintették meg, és több mint fél millió „kedvelés” is érkezett rá. Paul 15 millió követőjét mindenesetre megosztotta az eset, de nem csak ők, hanem hollywoodi hírességek is reagáltak. Aaron Paul, a Breaking Bad – Totál szívás című amerikai sorozat sztárja például a következő Twitter-üzenetet címezte a 22 éves amerikai vloggernek: „Hogy mertél ilyet tenni? Felháborító. Nem hiszem el, hogy ennyi fiatal felnéz rád. Szomorú. Remélem az utolsó videód után végre felnyílt a szemük. Szemét vagy. Egyszerű. Az öngyilkosság nem vicc. Menj a pokolba.” Egy másik közkedvelt sorozatból, a Trónok Harcából ismert Sophie Turner idiótának nevezte Pault, aki nem érdemli meg a sikert. De voltak olyanok is – például a szupermodell, Chrissy Teigen –, akik megvédték a fiatal celebet, amiatt, hogy hirtelen az egész világ ellene fordult egyetlen hibája miatt.

Logan Paul az eset után a Twitterén kért elnézést mindenkitől, akit megbántott, és kijelentette, hogy nem a nézettség és a népszerűség miatt készítette a videót, hanem mert így akarta felhívni a figyelmet erre a súlyos problémára. „Soha nem ért még ennyi kritika, hiszen nem is hibáztam még ekkorát”– írta a sztárvlogger a posztjában.

Hírdetés

http://mno.hu/

De nem Paul az egyetlen a youtuber, aki kivívta magának az internet haragját egy érzéketlen mondattal vagy felvétellel. 2017 elején Felix Kjellberg, vagis PewDiePie (aki szintén kritizálta Pault a Fudzsi tövében elterülő erdőben készült felvétel miatt) egy sötét „poén” kedvéért pénzt gyűjtött arra, hogy két Srí Lanka-i fiatal egy táblát lengessen a műsorában „Halál a zsidókra” felirattal. Egy másik srácot pedig azért fizetett, hogy Jézusnak öltözve arról magyarázzon, hogy „Hitler nem is tett semmi rosszat.” A felvételein lévő antiszemita kijelentések miatt a Disney-hez tartozó Markel Studios felbontotta a szerződését Kjellberggel, a YouTube pedig kivette a svéd vlogger 53 milliós csatornáját az ajánlott videók közül. PewDiePie az eset után elnézést kért, és elmondta, csupán annyi volt a célja a sokkoló felvételekkel, hogy bemutassa, mennyire eltorzult ez a mostani világ, mennyi mindenre képesek az emberek néhány dollárért. A kör azonban „visszaér” a YouTube sztárjaihoz, hiszen ha ők minél sokkolóbb vagy felháborítóbb tartalmakat (vagy legalábbis címeket) tesznek közzé a világhálón, annál nagyobb nézettséget generálnak saját csatornájuknak – így pedig dollármilliókat kereshetnek azzal, hogy rögzítik a mindennapjaikat.

De hogyan is gazdagodhat meg pontosan valaki abból, hogy videóra veszi azt, ahogy eszik, alszik, utazik vagy sminkeli magát? Először is eredeti, saját tartalmakat kell feltölteni a (Google alá tartozó) YouTube nevű tartalommegosztó oldalra, így szinte automatikusan bekerül az illető a portál partnerprogramjába. Két videó után ugyanis kap egy üzenetet: amennyiben magas nézettséget, azaz nagy bevételt generál, a pénz egy részét megkapja. Az lelkes kezdő videobloggernek pedig nincs más dolga, mint megadni a számlaszámát meg a postacímét, amelyre egy PIN-kódot küldenek postán – ezzel hitelesíti, hogy ő valóban az adott csatorna gazdája –, és kapja is a pénzt. Már amennyiben valóban népszerű tartalmat állít elő.

Gyakorlatilag egy hetente 1–7 alkalommal jelentkező amatőr műsorról van szó, a nézettsége pedig gyakran csupán azon múlik, meddig hajlandóak elmenni a vlogger – minél őrültebb ötletről van szó, annál többen lesznek majd rá kíváncsiak. Így sokan beszélnek ezen az oldalakon a legféltettebb titkaikról, a magánéletükről, megcsípetik magukat egy mérges pókkal, de akár az életüket is hajlandók kockáztatni egy hajmeresztő akrobatamutatvánnyal a megélhetést (de akár házat, utazást, luxusholmikat) biztosító kattintásokért. 2017 leggazdagabb youtubere Daniel Middleton, ő 16,5 millió dollárt keresett egy év alatt a videóival.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »