Bevált a FINA „Katinka-receptje”

Bevált a FINA „Katinka-receptje”

„Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén” –

kürtölte világgá a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka május 30-án. A 28 éves úszónő jövőbe látott, a vasárnap Szingapúrban befejeződött világkupaidény több tekintetben is véget vetett 2012 óta tartó regnálásának.

Miközben az Iron Lady szakajtószám hozta az érmeket a budapesti úszó-vb óta tartó idei vk-ról – a zárórán nyert 400 vegyes aranya a 253. volt világkupán –, és idénybeli teljesítményével az éremtábla élén végzett (20 arany, 3 ezüst, egy bronz), ez „mindössze” arra volt elég, hogy pontszám alapján az összetettbeli második helyen zárjon a svéd Sarah Sjöström mögött (17 arany), aki így a végső sikerért járó 150 ezer dolláros csekket is megkapta.

Bizony a svéd malmára hajtotta a vizet az új FINA-vk-szabályok sora. Hogy, hogy nem,

Sjöström az új környezetben indult először a sorozatban,

melyben négyre korlátozták az állomásonkénti indulási jogosultságot, a világcsúcsért pedig külön pontok és pénz jár, s ezek a svéd speciális számválasztása miatt sokkal inkább kedveztek neki, de erről később. (Hosszú Katinka a Facebookon erre külön kitért: „Amikor Sarah világcsúcsait látom, arra gondolok, bárcsak tavaly is itt lett volna, összemérhettük volna, a világcsúcs vagy a sokoldalúság ér többet.”)

Ami az anyagiakat illeti még, a korábbi számhalmozó Hosszú vesztesége az első hely bukásával 50 ezer dollárról indult felfelé, a második pénzjutalma 100 ezer dollár. De hogy az 50-nek több mint kétszerese (110 ezer dollár, vagyis 29,1 millió forint:

Hírdetés

http://mno.hu/

a teljes bevétel bő harmada) az Iron Lady vesztesége 2016-hoz képest, mutatja, mennyivel kisebb a FINA győzteskompenzációja

annál, mint amennyi az Iron-kasszából a számkorlát miatt kiesik.

Nincs ok feltételezni, hogy a FINA előre jól kiszámolta, hogy az Iron Ladyt mennyivel rövidíti meg az új rendszer, ugyanakkor tény, azzal, hogy az eddigi „aranyközpontú” és korlátlan indulást engedő szisztéma helyett a számlimit és a világcsúccsal elért sikerek kerültek fókuszba, nagy előnybe kerültek a sprinterek. Sjöström – várható volt – szinte letarolta az 50, 100 m gyorsot és pillangót, s mivel rövidebb számokban – leegyszerűsítve fogalmazva – könnyebb faragni az aktuális világcsúcson rövid pályán, mint Hosszú kedvenceiben (100, 200 és 400 vegyes, illetve 100 és 200 hát), a plusz pontokkal kevesebb elsőséggel is Katinka elé lehetett kerülni a végén.

A FINA honlapján elérhető a világkupa-eredmények teljes táblázata, amelyből kiderül, az elsőségek alapján a számszűkített sorozatot is neki kellett volna nyernie

A látszat most az – Vlagyimir Morozov, a férfiverseny ezüstérmese Szingapúrban épp a FINA honlapjának szivárogtatta ki egy rövid nyilatkozat formájában –, hogy a „Katinka-ellenes” szigorból visszavesz a szövetség. Négy helyett hat számban lehet indulni egy vk-állomáson, ám mivel a legjobb négy eredmény számít a végelszámolásnál, aligha csökken a különbség az Iron Lady és Sjöström között.

A „csúcspénzhez” vezető út nem változik, maradhatnak sprintvilágcsúcsok, lépéskényszerben tartva a „nem világcsúcsérzékeny” számokban úszó Hosszút.

Az Iron Lady további vesztesége, hogy a nyári vb legjobb női úszója Sjöström lett (három arany, két világcsúcs), vk-elsősége után pedig már kétség sem fér hozzá, hogy az esztendő legjobbja is ő lesz. Ez a presztízsen túl az Iron márkát közvetlenül érinti, hisz bár eddig Hosszú kegyeiért álltak sorba a nagy reklámügynökségek, jövőre minden bizonnyal ugyanígy a legjobbat keresik majd, s nem őt – 20 világkupaarany ide vagy oda.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »