Több éves meghurcoltatás után a Kúria végre felmentette a rablókat üldözőbe vevő könyvtárigazgatót

Több éves meghurcoltatás után a Kúria végre felmentette a rablókat üldözőbe vevő könyvtárigazgatót

A Kúria kedden bűncselekmény hiányában felmentette azt a nőt, akit korábban azért vádoltak meg, mert autójával üldözőbe vett motoros tolvajokat Budapesten, és közülük az egyik eközben meghalt.

Az Országos Széchenyi Könyvtár akkori főigazgatója 2012. december 7-én a harmadik kerületi Kolosy térnél állt az autójával, amikor motoros tolvajok betörték a kocsi ablakát, kirántották a táskáját és elszáguldottak. A nő autójával a tolvajok után hajtott, és eközben több közlekedési szabályt megsértett: óránkénti 70-80 kilométeres sebességgel haladt, átlépte a záróvonalat, és áttért az út bal oldalára, figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést. Végül fél kilométeres üldözés után fellökte a tolvajok motorját, ami miatt egyikük halálos sérüléseket szenvedett. Társa elmenekült a helyszínről. Az üldözés alatt több autó megrongálódott, többmilliós kár keletkezett, és egy vétlen ember könnyebb sérülést szenvedett.

Az életben maradt tolvajt egy másik eljárásban, korábban jogerősen 2 év 11 hónap szabadságvesztésre ítélték a motoros lopás és más, vagyon elleni cselekmények miatt, amit már letöltött.

A nő ügyében a bíróság tavaly májusban hirdette ki elsőfokú ítéletét, amelyben közúti veszélyeztetés és rongálás miatt egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte őt. Az életben maradt tolvaj az ügyben segítségnyújtás elmulasztása miatt másfél év, három évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott, ő úgy lépett meg ugyanis a helyszínről, hogy magára hagyta a társát. A Fővárosi Törvényszék pénteken idén, év elején két évre súlyosította a nő büntetését.

A Kúria viszont kedden azt mondta ki, hogy a vádlott jogos védelmi helyzetben volt, magatartása nem volt veszélyes a társadalomra, nem követett el bűncselekményt, csak alkotmányos jogával élt.

(MTI)

Hírdetés

Korábbi cikkeink:

A Kúria felfüggesztette a tolvajt üldöző nő ítéletének végrehajtását

Súlyosbították a rablókat üldözőbe vevő könyvtárigazgató büntetését – de "legalább" nem kell börtönbe mennie

Végül mégsem küldték börtönbe a nőt, aki üldözőbe vette a táskarablókat – de nem jogerős

Egy 3 éves "fagyállós ügy": kirabolták a volt könyvtárigazgatót, mégis őt akarják elítélni

Üldözőbe vette egy nő a táskáját elrabló bűnözőket – most őt akarják elítélni, sőt, egy bíró szerint gyilkosságot követett el

Egy motoros rabló halálra gázolása miatt meneszthették az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »