Mikor szereltessük fel a téli gumit?

Mikor szereltessük fel a téli gumit?

A szakemberek szerint októberben már le kell cserélni a járműveken a nyári gumikat. Az ősz beköszöntével megváltozik a vezetéstechnika is. Melyek a legfontosabb tennivalók és mik a legnagyobb veszélyforrások?

Aki teheti, akár már a mai nap kérjen időpontot a gumistól – hívta fel a figyelmet Székely Gyula, a Vezetéstechnikai Képzési Központ tulajdonos-vezetője a Kossuth rádió Napközben című műsorában. Hozzátette: ha új téli gumit helyezünk fel, az első 500-1000 kilométernél azzal kell számolni, hogy míg a konzerváló réteg le nem kopik, hosszabb fékúton áll meg az autó.

A szakember úgy vélte, jó lenne, ha kötelező lenne a téli gumi használata a biztonsági szempontok miatt.

Pausz Ferenc, a GRSP Egyesület ügyvezető igazgatója a műsorban arról beszélt, hogy praktikus inkább időponthoz kötni a gumicserét, nem pedig hőmérséklethez. Szerinte az október végi, november eleji időszak mindenképpen ajánlatos a cserére.

Minél hamarabb készüljünk a hidegre

Hírdetés

Babitz László, az Abroncs Kereskedőház ügyvezető igazgatója ugyanakkor úgy vélte, érdemesebb ennél is korábbra hozni a gumicserét, mivel a téligumi-használat optimális ideje nagyjából a fűtési szezon idejével azonos, így akár már október elején érdemes feltenni azokat.

A négyévszakos abroncsokkal kapcsolatban Babitz László azt mondta: a gyártók keresik és optimalizálják a gumik műszaki tulajdonságát. Ezek ugyan jól viselkednek száraz és nedves aszfalton, ám havas vagy jeges utakon rosszabbak a paraméterei – húzta alá, kiemelve, hogy azok számára, akik nagyvárosokban laknak, és meg tudják várni, míg eltakarítják a havat, jó kompromisszum lehet a négyévszakos abroncs.

Haladjunk lassabban

Székely Gyula a műsorban felhívta a figyelmet arra is, csökkentenünk kell a hideg időben a sebességet, mivel az úton nyálkás réteg képződik. Minimum két másodperces követési távolságot tartsunk, vagy lehetőség szerint ennél is többet – mondta a szakértő.

Aláhúzta: fontos lenne, hogy minden megyében legyen egy gyakorlópálya, ahol az új jogosítvánnyal rendelkezők életük első vészfékezését, manőverezését gyakorolhassák.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »