Katalán kiválás – beláthatatlan következmények

Katalán kiválás – beláthatatlan következmények

Sorsdöntő lesz a kedd Spanyolországban: összeül a katalán parlament, ahol a tervek szerint kikiálthatják a régió függetlenségét. Az országban óriási a megosztottság, hol az elszakadásért, hol az egységért tüntetnek az emberek – szakértők szerint a helyzet pedig csak rosszabb lehet. Akár gazdaságilag is.

Katalónia Spanyolországból való kiválásának beláthatatlan gazdasági következményei lennének – jelentette ki Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetője az M1 Ma este című műsorában.

Nagy árat fizetnének 

Mint mondta, Katalónia Spanyolországgal együtt az Európai Unió egységes belső piacának tagja, vagyis a katalán termékek és szolgáltatások vámmentesen kerülnek be az uniós tagállamok területére. Ez viszont megszűnne a kiválással, a vámkötelezettség megdrágítaná a kereskedelmet, a katalánok nem tarthatnák meg az eurót és nem férnének hozzá az Európai Központi Bank likviditási tartalékaihoz sem – sorolta.

Az Európai Bizottság korábbi vezetői is kijelentették, hogy amennyiben az Európai Unió valamely tagállamának területéből kiválik egy terület, és kikiáltja a függetlenséget, akkor kívülálló, harmadik országként fogják kezelni.

Ebben az esetben a szerződések nem vonatkoznak majd az új államra, és minden valószínűség szerint újra kéne kezdeményeznie a csatlakozási tárgyalásokat, ami éveket venne igénybe, az uniós országoknak pedig ratifikálniuk kellene a tagjelölt csatlakozását – magyarázta a szakértő.

Hírdetés

Már csomagolnak a cégek? 

Domonkos Endre emlékeztetett arra is: a spanyol kormány a múlt héten alkotta meg azt a jogszabályi keretet, amely lehetővé teszi a Katalóniában lévő vállalatok számára, hogy egy másik autonóm közösségbe helyezhessék át a székhelyüket. Több nagy spanyol pénzintézet és cég már döntött is arról, hogy Valenciába, illetve Madridba költözik.

A BGE tanszékvezetője szerint ráadásul a katalán népszavazás kapcsán kialakult politikai, jogi és intézményi bizonytalanság arra ösztönzi a befektetőket, hogy ne csak a székhelyüket, hanem akár a termelési tevékenységüket is áthelyezzék egy másik autonóm közösségbe. Ezzel pedig Katalóniát súlyos tőke- és jövedelemveszteség érné – tette egyértelművé.

Mivel Katalónia gazdasága integrált a világpiaci folyamatokra, így a Spanyolországból való kiválásával rendkívül megnőne a külgazdasági sérülékenysége az aszimmetrikus sokkokra – nyomatékosította a szakértő.

hirado.hu

The post Katalán kiválás – beláthatatlan következmények appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »