Cseh EU-ügyi államtitkár: az egész V4-nek az Európai Unió magjában kellene lennie

Cseh EU-ügyi államtitkár: az egész V4-nek az Európai Unió magjában kellene lennie

Nemcsak a visegrádi csoport ( V4) egyes tagjainak, hanem az egész tömörülésnek az Európai Unió magjához kellene tartoznia – nyilatkozott csütörtökön a PAP hírügynökségnek Ales Chmelar, az EU-ügyekért felelős cseh államtitkár, reagálva ezzel Robert Fico szlovák kormányfő korábbi kijelentésére.

Az államtitkárt a lengyel hírügynökség azt követően kereste meg, hogy Robert Fico a kétsebességes Európa koncepciójáról folytatott egyeztetésekkel összefüggésben az utóbbi időben többször kijelentette: azt szeretné, hogy országa – amely tagja az euróövezetnek – az Európai Unió (EU) magjában legyen.

„Szükséges, hogy a V4 mint ilyen legyen ott az EU központjában, ne csak Csehország vagy Szlovákia, Magyarország vagy Lengyelország” – mondta Chmelar, hozzáfűzve: ez az összes visegrádi ország érdeke. Úgy értékelte: „nagyon szerencsétlen”, az uniós alapértékekkel ellentétes lenne, ha a V4-tagok közül „akárkinek választania kellene, kivel is tart az EU-ban”.

Hírdetés

A V4 jelenlegi állapota iránt tudakozódó kérdésre válaszolva Chmelar a regionális együttműködés „legfontosabb, nagyon tartós” formátumának nevezte az országcsoportot.

MTI

 

The post Cseh EU-ügyi államtitkár: az egész V4-nek az Európai Unió magjában kellene lennie appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »