Célpont: Társasházat építettek, közben milliárdokkal tartoztak az államnak

Célpont: Társasházat építettek, közben milliárdokkal tartoztak az államnak

Huszonkét lakásos társasházat építettek annak a cégnek tulajdonosai, amely hárommilliárd forinttal maradtak adósai az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt-nek. A Hír Tv Célpont című műsora megtalálta a társasházat, amelyet az Orbán Viktor miniszterelnök rokonságához köthető vállalkozás tulajdonosai pont abban az időben építettek, amikor az államnak tartoztak milliárdokkal.

Egy félresikerült állami almaüzlet végén a Cider Alma Kft. már hárommilliárd forinttal tartozott az államnak. A cég tulajdonosairól eddig keveset tudtunk, de a Célpont megtalálta őket. A tulajdonosok rendszeres üzlettársai Ökrös Imrének, aki a miniszterelnök feleségének rokona. Bár a rokonságot sokáig bagatellizálni próbálták, a Célpont kiderítette, hogy a családok jóban vannak, sőt, Orbánék rendszeresen meg is látogatják őket Szolnokon.

 

Három éve a hatalmas almatermés leveret az árakat, ezért sok sok termelőt a csőd fenyegetett. Ekkor lépett közbe a külügy cége, a milliárdos veszteségeiről ismert Magyar Nemzeti Kereskedőház és felvásárolt sok ezer tonna almát a piaci ár fölött. Ezzel megmentették a termelőket, a terv pedig az volt, hogy külföldön eladják az árut, és így még nyereséget is termelnek.

http://mno.hu/

Hírdetés

Erre kerestek egy vállalkozót, és furcsa módon az eredetileg sofőrszolgálatként alapított Cider Almát találták a legalkalmasabbnak az alma értékesítésére. A dokumentumok szerint el is adtak egy komolyabb tételt, de az árát az állami cég sosem látta. 24 ezer tonna alma árát, nagyjából 3 milliárd forintot követeltek a cégen.

Bizonyára csak véletlen, hogy ebben az időszakban a Cider Alma tulajdonosainak egyéb üzletei jól prosperáltak. Felépítettek például egy 22 lakásos társasházat Debrecenben. A lakások értékesítése jelenleg is zajlik.

A hárommilliárdos adósságból csak azért nem lett országos botrány – és büntetőeljárás – mert jött egy Mészáros Lőrinc köreihez sorolt faktorház és az utolsó fillérig kiegyenlítette a Cider Alma tartozását. Ami már csak azért is furcsa, mert a faktorházak pont azzal foglalkoznak, hogy töredékáron veszik meg az adósok tartozását, majd megpróbálnak ennél többet behajtani rajtuk.

Ha kíváncsi arra, milyen lakóparkot építettek – az adós cég tőszomszédságában – azok, akik pár milliárddal az állam adósai maradtak, nézze meg a Célpontot a HírTv-n, szombaton 19.30-kor!

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »