Jobbik, MSZP: egyre lejjebb

Jobbik, MSZP: egyre lejjebb

Hatalmasat zuhant az MSZP támogatottsága a nyugdíjasok körében néhány hónap leforgása alatt – írta a Magyar Idők a Magyar Nemzetre hivatkozva. Utóbbi a Závecz Researchnek a szocialisták esélyeit is mérő belső közvélemény-kutatását idézte. A Republikon Intézet augusztusi közvélemény-kutatásából pedig az derül ki, hogy a pártválasztók több mint fele a Fideszre szavazna, ebben körben ráadásul tovább csökkent a Jobbik és MSZP támogatottsága – írta a közvélemény-kutató intézet médiapartnereként a 24.hu.

A Magyar Nemzet szerint a felmérés adatai azt mutatják, hogy májusban, amikor Botka László bejelentette, hogy kormányra kerülésük esetén visszaadnák a 13. havi nyugdíjat, a nyugdíjasok körében még 31 százalékos támogatottságnak örvendhettek a szocialisták. Ám azóta hónapról hónapra egyre csökkent az MSZP nyugdíjastábora: júniusban 28, júliusban 27 százalékon állt a párt, augusztusban pedig a szavazóknak már csak 20 százaléka szimpatizált a szocialistákkal ebben a társadalmi csoportban – írták.

Az adatok szerint ennél is rosszabb eredmények születtek, amikor nem kifejezetten a nyugdíjasokat kérdezték, hanem a 65 év felettieket.

– Ebben a csoportban is májusban voltak a csúcson a szocialisták 33 százalékos támogatottsággal. Az azóta eltelt hónapok alatt az esés itt még szembetűnőbb. Júniusban 31, júliusban 25 százalékra estek vissza, augusztusban pedig már mindössze 19 százalékos volt az idős emberek köré­ben a támogatottságuk.

A teljes cikket itt találja.

Folyamatosan veszít a támogatóiból a Jobbik és az MSZP

A jelek szerint a nyári uborkaszezon sem ártott a Fidesz-KDNP népszerűségének, épp ellenkezőleg: a teljes népességen belül ugyan maradt 30 százalékon a kormánypárt, de a pártválasztók között júliushoz képest 1 százalékponttal, 52 százalékra emelkedett a támogatottsága a Republikon adatai szerint.

A Jobbiknak a teljes népességben az egy hónappal ezelőtti 10 után most 9 százalékot mért az intézet. Nem jobb a helyzete a pártválasztók körében sem, ott 2 százalékpontos esést könyvelhetett el a Jobbik, így 16 százalékon áll. Igaz, ezzel is megelőzi a szocialistákat.

Hírdetés

Az MSZP támogatottsága 8 százalékon stagnál a teljes népesség körében, míg a pártválasztók között a júliusban mért 15-ről 14 százalékra süllyedt az elmúlt hónapban.

A Demokratikus Koalíció és az LMP a teljes népességben 3-3 százalékon állnak, ám ha most lennének a választások,mindkét párt bejutna a parlamentbe, köszönhetően a pártválasztók között mért 5 százalékos eredménynek.

Nem úgy a Momentum, amely az összes megkérdezett között 2, a pártot választók között 3 százalékon áll. Az utóbbiak körében az Együtt 2, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd 1-1 százalék szavazatára számíthat, a teljes népesség körében viszont a Párbeszéd támogatottsága mérhetetlenül alacsony, és az Együtt, illetve az MLP is mindössze 1-1 százalékon áll.

A pártok népszerűsége mellett a Republikon kutatása ezúttal arra is kitért, hogy az egyes pártok szavazói mennyire vallják magukat bal- vagy jobboldalinak. A bal–jobb-skálán 1-től 10-ig lehet elhelyezni, hogy ki melyik oldal felé húz (az 1 jelenti a „tisztán” baloldali, a 10 a jobboldali álláspontot, az 5-6 a politikai közepet).

Mindenképpen érdekes, hogy míg a Jobbikot a közvélemény inkább szélsőjobboldali pártként, a Fideszt pedig konzervatívként kezeli, a két párt hívei közel ugyanolyan arányban tartják magukat jobboldalinak. Sőt,a Fidesz hívei még egy kicsit jobboldalibbak is, mint a jobbikosok.

Míg a Fidesz szavazóinál 7,73 lett az eredmény a tízes skálán, addig a Jobbik szimpatizánsai esetében 7,42. A számok alapján a legbalosabb párt a Párbeszéd 2,89 ponttal, egy kicsivel sikerült „megelőznie” az MSZP-t (2,96 pont).

Az Együtt, az LMP és a Momentum táborában csaknem azonos a jobb- és a baloldaliak aránya, bár mindháromnál kicsit magasabb a magukat balra sorolóké. Ezzel szemben a DK-, az MLP-s és a Párbeszéd-hívek között 0 százalék a magukat jobboldalinak vallók aránya, az eredményeknél persze figyelembe kell venni azt is, hogy kisebb pártok esetében az alacsonyabb elemszám, vagyis a kevesebb támogató miatt nagyobb a hibahatár egy ilyen felmérésnél.

forrás: Magyar Nemzet/Magyar Idők / 24.hu / vg.hu

The post Jobbik, MSZP: egyre lejjebb appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »