Trump a rendőrség militarizálására készül – NE CSAK A NÉGEREK FEGYVERKEZZENEK

A Donald Trump vezette adminisztráció arra készül, hogy feloldja a hadsereg felesleges hadászati eszközeinek rendőrségi alkalmazását tiltó szabályozást – írja az USA Today. Az intézkedés értelmében a rendőrség átvehetné az amerikai hadseregtől annak feleslegessé vált hadászati eszközeit, lehetővé téve többek között páncélozott járművek, aknavetők és nagy kaliberű fegyverek rendőrségi használatát.

A harctéri hadviselés során használt felszerelések rendőrség általi alkalmazását még az Obama-kabinet tiltotta be a nagy visszhangot kiváltó, három évvel ezelőtti, St. Louis-környéki zavargásokra adott militáns rendőri fellépés miatt, ami azt követően tört ki, hogy a rendőrség lelőtt egy fegyvertelen NÉGER fiatalt.

Barck Obama azzal érvelt a tilalom mellett, hogy a hadászati eszközök alkalmazása „megszálló erővé” változtatja a rendőrséget, és ezáltal tovább mélyíti a rendfenntartók és a közösség közötti feszültséget.
A jelenlegi kormány feloldaná Obama elnöki rendeletben rögzített tilalmát, vagyis a külföldi hadszíntereken alkalmazott páncélozott járművek és nehézfegyverek amerikai városokban történő bevetését.

Hírdetés

Jeff Sessions legfőbb ügyész hétfőn tart beszédet a legnagyobb rendőrszakszervezet éves gyűlésén, a tervezett változásokat valószínűleg ott jelentik majd be.

A többletmegosztási egyezményt, más néven az 1033-as programot közel harminc évvel ezelőtt hozta létre a Kongresszus a Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvény részeként, amely eredetileg a drog elleni fellépés során segítette volna a helyi rendfenntartókat. A programot 1997-ben kibővítették minden rendfenntartási műveletre, köztük a terrorellenes fellépésre is. Azóta több mint öt milliárd dollár értékű hadászati felszerelés került az állami és helyi rendvédelmi szervekhez.

Az 1033-as program keretében biztosított felszerelés nagyobb része teljes mértékben védekező jellegű…amely a rendőröket védi aktív lövöldözéses helyzetekben és hasonló veszélyes szituációkban – állítja a Trump-kormány javaslata.

MTI


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »