9 tévhit az egészséges étkezésről

9 tévhit az egészséges étkezésről

Íme néhány tévhit az egészséges táplálkozásról, amit jobb lenne elfelejteni.

Akik odafigyelnek a testükre, megpróbálják a károsnak titulált élelmiszereket egészségesre cserélni. Azonban számos esetben ez a csere sehová sem vezet. Mutatjuk a gyakori tévhiteket, és azt is, mi az, ami valóban célravezető – írja a Házipatika.com.

A gyümölcsleveket hajlamosak vagyunk egészségesnek hinni, holott 2,5 deciliter almalében 115 kalória van, míg ugyanennyi kólában 95. Ha tényleg egészségesen, cukormentesen akarunk inni, legjobb, ha vizet vagy ízesítetlen teát iszunk, a gyümölcsleveket és a cukros, szénsavas italokat pedig hanyagoljuk.

A legtöbben úgy gondolják, a nyers zöldségek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, pedig a főtt zöldségekben gyakran több van. Például a főtt sárgarépában több a karotinoid, mint a nyersben. Ugyanez igaz a paradicsomra is: a párolt paradicsom több likopint tartalmaz a nyers változatnál. Ez nem jelenti azt, hogy csak a főtt zöldségek lennének jók, de ne száműzzük őket a diétából.

Még azok is, akik odafigyelnek arra, mennyi szénhidrátot esznek, hajlamosak sushit rendelni, gondolván, ez egy egészséges alternatívának számít. Igaz, hogy a lazacos sushi kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a hamburger, de így is 60 grammot írhatunk a számlájára. Így diétában érdemes kerülni a sushit.

Hírdetés

Sokan gondolják úgy, hogy a szójaszósz egészségesebb megoldása a sós íznek, mint maga a só.  Egy evőkanál szójaszósz a napi sószükséglet 38 százalékát fedezi, míg egy teáskanál só a napi szükséglet 100 százalékáért felelős. Még mindig jobb megoldás, ha rendszeresen sót használunk az ételeinkbe, mint hogy azt hisszük, egy ilyen helyettesítő egészséges lehet.

Mindenki tudja, hogy a cukor nem a legegészségesebb ízesítő, ezért mindent megteszünk, hogy helyettesítsük, így gyakran a mézre esik a választás. Annak ellenére, hogy a méz egészséges, rengeteg cukrot tartalmaz. Egy teáskanál méz 25 kalóriát tartalmaz, míg ez a cukor esetében 16 kalória. A különbség nem olyan nagy, de ebből látszik, hogy nem érdemes mézzel helyettesíteni a cukrot, ha fogyókúrázunk.

A szárítási folyamat alatt a gyümölcs akár a benne lévő vitaminok és antioxidánsok 80 százalékát is elveszíti. Ezt úgy értsük, hogy sokkal többet használ, ha friss gyümölcsöt eszünk a nassolások alkalmával. Az aszalt gyümölcs kapcsán érdemes megemlíteni továbbá, hogy a szárítás alatt a cukor koncentrálódik a gyümölcs belsejében, így a fogyókúrában egyáltalán ne is fogyasszuk.

Általános tévhit, hogy a sajtot el kell felejteni a diétában, mert rengeteg zsírt tartalmaz. Ez igaz is, azonban magas a kalcium és a fehérjetartalma, így ha zsírszegény változatot választunk, beépíthetjük az étrendünkbe. Valamint linolsavat is tartalmaz, amely gátolja a zsír felhalmozódását.

Kókuszolaj, lenmagolaj, tökmagolaj: ezeket az olajokat bátran fogyaszthatjuk, hiszen fontos zsírsavakat tartalmaznak. Sokan azonban sütésre, főzésre használják ezeket, ami azonban károsítja őket. A lenmagolaj például szinte mérgezővé válik. Legjobb ha nyersen, vagy salátára locsolva használjuk őket.

Sokan vásárolják fogyókúra alatt a zsírmentes élelmiszereket, amelyek lehet, hogy rosszabbak, mint zsíros társaik. Gondoljunk bele, ahhoz, hogy a zsír eltűnjön az élelmiszerből, valamivel helyettesíteni kell az ízéért: ez gyakran cukrot, sót jelent. Ezekből az élelmiszerekből gyakran teljesen eltűnnek a vitaminok és ásványi anyagok.  Remek példaként szolgálnak a tejtermékek, amelyek zsírban oldódó vitaminokat tartalmaznak. Ha nincs zsír, vitaminok sincsenek.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »