85 kilométeres lőtávolságú önjáró lövegeket vásárolhat Magyarország

85 kilométeres lőtávolságú önjáró lövegeket vásárolhat Magyarország

Előrehaladott tárgxalásokról számolt be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hivatalos Facebook-oldalán jelentette be: Magyarország előrehaladott tárgyalásokat folytat 155 milliméteres, HX3-as önjáró lövegek beszerzésére – írja a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy várhatóan az eszközök hazai gyártására és a Magyar Honvédség keretén belül való rendszeresítésére is sor fog kerülni. (A zalaegerszegi Rheinmetall-üzem megnyitóján már kiállítottak műszaki és tüzérségi konfigurációban működő HX3-as járműveket is a Lynx gyalogsági harcjárművek mellé.)

Maróth Gáspár a videóban ismereti a 155 milliméteres HX3-asok fontosabb paramétereit: a fegyverrendszer egy 8×8-as, illetve 10×10-es teherautóplatformra épített, 155 milliméteres önjáró löveg. A kormánybiztos elmondja: jelenleg kutatás-fejlesztési program zajlik a tüzérségi eszköz L50-es lövegének lecserélése L60-asra. Ennek a hatótávolsága, 82-85 kilométer, amely felülmúlja az ukrajnai háborúban használt, ilyen jellegű orosz tüzérségi eszközök lőtávolságát.

Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hány HX3-as önjáró tüzérségi eszközt tervez vásárolni a magyar kormány, de valószínűsíthető, hogy nagyobb számban kerül sor ezeknek az eszközöknek a beszerzésére, mint a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackoknál. Az utóbbiból a Magyar Honvédség 24 darabot rendszeresít, idén várhatóan elkezdődik ezek átvétele a tüzérségi alakulatoknál.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

A portál emlékeztet, hogy a Rheinmetall a magyar kormány egyik legfontosabb hadiipari partnere, a zalegerszegi Lynx-harcjárműgyár mellett várhatóan 4×4-esek gyártásában is részt vesznek majd Kaposváron, lőszereket gyárt majd Várpalotán és jó eséllyel radarokat is előállít majd Nyírteleken.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »