85 halott, 300 sebesült – A pápa megemlékezett Argentína történetének legsúlyosabb merényletéről

85 halott, 300 sebesült – A pápa megemlékezett Argentína történetének legsúlyosabb merényletéről

1994. július 18-án terrortámadást hajtottak végre Buenos Airesben az argentin zsidó közösség segélyegyletének (AMIA) székháza ellen. A merényletben 85-en meghaltak, a sebesültek száma meghaladta a háromszázat. A tragédia 30. évfordulóján Ferenc pápa arra buzdított, hogy folytassák az igazság keresését – ugyanis máig nem derült fény az elkövetők kilétére –, de egyúttal a békét szorgalmazta.

Fáradhatatlanul kell munkálkodni egy testvéribb világért, ahol az igazságosság és a béke karöltve járnak, mert igazságosság nélkül nem létezhet tartós és hatékony béke – ez Ferenc pápa fő üzenete.

1994. július 18-án reggel 9.53 perckor egy TNT-vel teli gépkocsi felrobbantotta az épületet, ahol az argentínai zsidó közösség segélyegyletének központja működött. A nagy erejű detonáció megsemmisítette a létesítményt, 85 halottat és több mint 300 sebesültet hagyva maga után. A támadást Argentína történetének legsúlyosabb merényleteként tartják számon.

Az országban nemzeti gyászt hirdettek az évfordulóra. Erről megemlékezve a pápa imára szólított a sötét tragédia áldozataiért, és azt kéri, hogy folyamatosan dolgozzanak az igazságosságért. A csöndet választjuk – írja Ferenc pápa –, de nem mint ürességet, hanem azoknak a tapintható jelenléteként, akik már nincsenek köztünk. A csönd ugyanis gyász és remény egyben, és segít, hogy megérezzük a derékba tört életek visszhangját, hiányuk súlyát, és egyben az erőt, amellyel szembenézhetünk a rossz valóságával, megtapasztaljuk a rugalmas alkalmazkodóképességet, amelynek segítségével továbbléphetünk.

Hírdetés

A Szentatya egyúttal bátorított, hogy az emlékezetre iránytűként tekintsünk, olyan eszközként, amellyel felidézhetjük a múltat és reménnyel tekinthetünk egy olyan jövőbe, amelyben ilyen szörnyűséges erőszakos cselekedetek nem ismétlődhetnek meg. Ferenc pápa erőteljesen felszólított az igazságosság keresésére, amit nem bosszúként vagy visszavágásként kell értelmezni, hanem igazságként és jóvátételként. Ez lényeges az áldozatok hozzátartozói és a nemzet társadalmi szövetének egysége szempontjából. Az igazságosság ugyanis magával hozza a tiszteletet minden emberi élet és méltóság számára, és felül kell emelkednie a gyűlöleten és a megosztottságon. Erre az alapra lehet építeni a közjót, nem pusztán azok iránti tiszteletből, akiket elvesztettünk, hanem azért is, hogy megvédjük a jövő generációkat – írta üzenetében a Szentatya.

Végül Ferenc pápa arra szólította a hívőket és minden jóakaratú embert, hogy csatlakozzon az imához és a cselekvéshez. Imádkozzanak minden családért, mely továbbra is szeretteit siratja, és azokért a túlélőkért, akik testben és lélekben megsebesültek, a béke Istenének vigaszáért fohászkodva számukra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »