800 kisgyermek maradványait tárták fel Angliában

800 kisgyermek maradványait tárták fel Angliában

Mintegy 800, hat éven aluli kisgyermek maradványára bukkantak rá egy lancashire-i autóút megépítése előtt megelőző feltárást végző brit régészek. A maradványok vizsgálata nyomán hamarosan betekintést nyerhetünk a vidéki Anglia mindennapjaiba.

A 800 gyermeki csontváz az 1821-ben megnyitott blackburni Szent Péter temetőből exhumált 1967 közül került ki. A gyermekek körében megfigyelhető elképesztően magas halálozási arány (a kihantolt tetemek mintegy 40 %-a gyermek volt) feltehetően a kor pocsék közegészségügyi viszonyainak, valamint a megfelelő gyógyszerek hiányának volt betudható. A régészek úgy vélik, a gyermekek többsége valamilyen fertőző betegségben halhatott meg.

Hírdetés

A kutatók eddig a temetőben található maradványok mintegy 30 százalékát exhumálták. David Henderson, a Headland Archeology nevű régészeti szervezet kutatója elmondta, hogy a csontvázak teljes körű vizsgálata még alig kezdődött el, de a feltáró régészcsapat tagjai úgy vélik, a gyerekek többsége a bélrendszerüket vagy a tüdejüket megtámadó fertőzésbe halhatott bele. Mivel azonban nagyon gyors lefolyásúak lehettek a betegségeik, könnyen elképzelhető, hogy a fertőzések jelei nem is hagytak nyomot a csontjaikon. A kutató megjegyezte, hogy a malomipari központként funkcionáló Blackburn városa ebben az időben túlnépesedett. Hozzátette, a kutatás nyomán hamarosan betekintést nyerhetünk a vidéki Anglia lakóinak életébe is – a legtöbb hasonló kutatás eddig Londonra fókuszált.

176 sírkő vizsgálata nyomán kiderült, hogy a lányoknak leggyakrabban az Elizabeth és a Mary, míg a fiúknak a Thomas és a John neveket adták. A feltárt leletek volt tizenhat, a 19. századi Angliában használatban lévő érme is. A tudósok emellett úgy vélik, hogy az egyik temetőben elhantolt férfi a krími háborúban sérülhetett meg. Találtak olyan csontvázakat, amelyeknek ujjain még ott volt az olcsó sárgaréz jegygyűrű, néhány gyereket pedig színes üveggyöngy ékszerekkel temették el. A temetőben egészen 1945-ig földeltek el halottakat. Az újratemetésekre a temető egy másik részén fognak sort keríteni.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »