800 év történelme, lelkisége és kihívásai – Romanban találkoztak a romániai ferences család tagjai

800 év történelme, lelkisége és kihívásai – Romanban találkoztak a romániai ferences család tagjai

Assisi Szent Ferenc Regulája: 800 év történelme, lelkisége és kihívásai címmel szervezték meg – négy év kihagyás után – a romániai ferences család országos találkozóját augusztus 23. és 26. között az északkelet-romániai Romanban, a Ferences Teológiai Intézetben, illetve a helyi és környékbeli ferences kolostorokban.

A 12. országos találkozóra az ország különböző részeiből ötvenen érkeztek, képviselve Románia tizenöt ferences ágát.

Romániában a ferences családban megtalálhatók mindhárom nagy rend (az első rend: a kisebb testvérek rendje, férfi ág; a második rend: klarisszák, a női ág és a harmadik rend, a világi ág) képviselői, számos, a ferences regulán alapuló női ággal együtt. A ferences család együtt ünnepli Szent Ferenc életének utolsó éveiben történt események 800. jubileumát négy éven keresztül.

Az évfordulók alkalmával Szent Ferenc Regulájáról és az első jászol felállításáról (1223), a stigmák ajándékáról (1224), A teremtmények énekéről (1225) és Assisi Szent Ferenc mennyei születéséről (1226) elmélkednek.

Ezek az évfordulók egységes, tematikus program részét képezik, amely fokozatosan és a fent említett kronológiával összhangban alakul.

A Romanban tartott találkozó első napján, a szentmise után Guia Laurean Hugó OFM, a ferences bizottság tagja tolmácsolta Urbán János Erik, az Erdélyi Kisebb Testvérek provinciálisa üzenetét, aki Szent Ferenc szavaival arra buzdította a jelenlévőket, hogy legyenek engedelmesek az Egyháznak, és imádkozzanak a világ békéjéért, a béke áldásáért, amely szükségszerű az emberiség számára, különösen napjainkban.

A provinciális feltette a kérdést, hogy mit jelent 2023-ban otthon lenni és a Ferenc által 1223-ban írt Regulában élni.

Hírdetés

Guia Laurean Hugó OFM Ferenc pápa buzdításával zárta gondolatait, aki néhány évvel ezelőtt a római Kelemen-teremben ezekkel a szavakkal szólt a ferencesekhez:

A rendezvényen előadást tartott Cristian Blăjuț OFMConv és Sebastian Diacu OFMConv; ezt követően a résztvevők meglátogatták a romani klarissza nővéreket, akik röviden bemutatták rendjüket és hétköznapjaikat. Innen a városban található Béke Alapítványhoz látogattak a jelenlévők, ahol Lucian Bobârnac OFMConv bemutatta a 25 éve alapított szociális központot, amelyet a Páduai Szent Antal-kolostor szerzetesei működtetnek.

A második nap egy részét a romani kapucinus szerzeteseknél töltötték, ahol Leon Budău OFMCap tartott előadást. Aznap délután Sebastian Diacu OFMConv vezetésével felkeresték a Roman környéki templomokat, eljutottak egészen Nisiporeștiig, ahol együtt imádkoztak a Boldog Antal Veronika sírját felkereső zarándokokkal.

A zarándoklat nyitó szentmiséje után, melyet Damian Gheorghe-Pătrașcu provinciális mutatott be, a családok keresztútja következett, Iosif Cadar OFMConv vezetésével. A napot a templom körüli gyertyás körmenet zárta.

A harmadik és egyben utolsó napon mindannyian részt vettek a Boldog Veronika vértanúságának helyszínén zajlott kútmegáldáson. 10 órakor szentségimádásra került sor, 11 órakor pedig az ünnepélyes szentmisére, amelyet Iași püspöke, Iosif Păuleț celebrált, aki a mise végén Boldog Antal Veronika ereklyéjével áldást osztott.

Alexandru Olaru OFMConv, a romániai ferences család bizottságának elnöke beszámolója nyomán

Forrás: Romkat.ro

Fotók: Andreea Benche/Ercis.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »