8 és fél évet kaphat Simonka György

8 és fél évet kaphat Simonka György

A Magyar Narancs értesülései szerint az ügyészség vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. A Fővárosi Törvényszék megerősítette, hogy a vádiratokat már postázták a vádlottaknak és védőiknek.

A fideszes országgyűlési képviselőnek még tavaly októberben függesztették fel a mentelmi jogát. A politikus ellen augusztus végén emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, aki nem ismerte el a bűncselekmények elkövetését.

A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Az ügyészség gyanúja szerint

a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni Simonkának készpénzben.

Hírdetés

A Fővárosi Törvényszék a Narancs.hu-nak megerősítette, hogy a vádiratot már elküldték a vádlottaknak és jogi képviselőiknek, egyben az előkészítő ülés időpontját is kitűzték. Ám még nem érkezett mindenkitől vissza a tértivevény, így az első tárgyalási nap időpontját csak ezt követően közlik a nyilvánossággal.

A kikézbesített vádiratokat a hét elején érkeztek meg a vádlottakhoz és védőikhez. A Magyar Narancs információi szerint

a Központi Nyomozó Főügyészség az előkészítő ülésre azt az „ajánlatot” teszi Simonkának, ha elfogadja a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezésről, akkor nyolc és fél év fegyházban letöltendő szabadságvesztést és teljes vagyonelkobzást kér ellene a bíróság előtt.

A lap szerint néhányan úgy vélekednek, a kiszivárgott vádindítványt Simonka nem fogadja el. Emellett úgy tűnik, hogy Simonka közeli hozzátartozóira, ismerőseire és üzlettársaira több éves szabadságvesztést kér az ügyészség.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »