75 éve írták alá a párizsi békeszerződéseket

75 éve írták alá a párizsi békeszerződéseket

75 éve, 1947. február 10-én írták alá a második világháború győztes szövetséges hatalmai és a tengely résztvevői közül Olaszország, Magyarország, Románia, Finnország és Bulgária képviselői a párizsi békeszerződéseket.

Mindenik vesztes állammal külön békeszerződést kötöttek. Románia megkapta Észak-Erdélyt, de elveszítette Besszarábiát, Észak-Bukovinát és Dél-Dobrudzsát. Magyarország esetében visszaállították a területét drasztikusan megcsonkító trianoni határokat, ezen felül további három települést Csehszlovákiához csatoltak. A dokumentum mondja ki, hogy Magyarország és Románia között a hadiállapot megszűnik. Alább a magyar békeszerződésből közlünk Magyarország határaira vonatkozó részleteket.

Hírdetés

„Magyarország határai Ausztriával és Jugoszláviával ugyanazok maradnak, mint amelyek az 1938. évi január hó 1-jén voltak. Az 1940. évi augusztus hó 30-án kelt bécsi választottbírósági határozat rendelkezései semmiseknek és érvényteleneknek jelentetnek ki. Magyarország és Románia között az 1938. évi január hó 1-jén fennállott határ ezzel visszaállíttatik.

A Magyarország és a Szocialista Szovjet Köztársaságok Unió­ja közötti határ, attól a ponttól kezdve, amely közös e két Állam és Románia határai között, addig a pontig, amely közös e két Állam és Csehszlovákia határai között, a Magyarország és Csehszlovákia közötti előbbi határvonalban állapíttatik meg, úgy, amint az 1938. évi január hó 1-jén fennállott. Az 1938. évi november hó 2-án kelt bécsi választottbírósági határozat rendelkezései semmiseknek és érvényteleneknek jelentetnek ki. A Magyarország és Csehszlovákia közötti határ (…) visszaállíttatik, úgy, amint az 1938. évi január hó 1-jén fennállott, kivéve mégis a következő módosítást. Magyarország átengedi Csehszlovákiának Horvátjárfalu, Oroszvár és Dunacsun községeket.”


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »