75 év után toloncolnak ki egy 94 éves volt SS-katonát az USA-ból

75 év után toloncolnak ki egy 94 éves volt SS-katonát az USA-ból

A hosszú évtizedek óta Tennessee államban élő Friedrich Karl Berger a második világháború alatt a német hadsereg kötelékében a Hamburghoz közeli Neuengamme koncentrációs táborban szolgált őrként.

Katonai szolgálatáért a mai napig nyugdíjat kap Németországból.

“75 év elteltével ez felháborító. Nem tudom elhinni. Nem értem, hogy miként történhet meg ilyesmi ebben az országban. Erővel akarnak eltávolítani az otthonomból” – reagált az ítéletre Berger.

Rebecca Holt, bevándorlási ügyekkel foglalkozó bírónő a Bevándorlási és Nemzetiségi Törvény 1978-ben elfogadott, úgynevezett “Holtzman Kiegészítése” értelmében döntött Berger kiutasításáról. Az előírás szerint nem élhet az Egyesült Államok területén olyan bevándorló, akinek része volt az úgynevezett holokausztban.

“Mr. Berger saját akaratából szolgált fegyveres őrként egy olyan koncentrációs táborban, ahol üldöztetés zajlott, ezért elrendelhető a kiutasítása” – indokolta döntését Holt.

Hírdetés

Berger a háború után feleségével és lányával hagyta el Németországot és Kanadába vándoroltak, majd 1959-ben az Egyesült Államokban telepedtek le.

A bírónő egy történész állításait vette alapul a bizonyítás során, aki feltárta, hogy 1945-ben a szövetséges erők lebombáztak több német hajót a Balti-tengeren, melyeken a tábor foglyait szállították. A németek később kiemelték az egyik hajó roncsát, melyen megtalálták 2000, a koncentrációs táborban szolgált katona személyi lapját, köztük Bergerét is.

Berger egyébként nem tagadta, hogy a koncentrációs tábor őreként szolgált és azt is elismerte, hogy sohasem kérvényezte áthelyezését.

“19 éves voltam. Azt a parancsot kaptam, hogy ott szolgáljak” – mondta.

A Neuengamme táborban jellemzően orosz, holland és lengyel civileket és francia és olasz ellenállókat, valamint természetesen zsidókat tartottak fogva.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »