722-en már visszakapták szlovák állampolgárságukat

722-en már visszakapták szlovák állampolgárságukat

A 2010-ben a szlovák parlamentben elfogadták azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében azok a szlovák állampolgárok, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát elveszítik a szlovák állampolgárságukat.

Közismert, hogy a jogszabályt (akár csak a legutóbbi ominózus „himnusztörvényt” is) elsősorban a szlovákiai magyarok ellen hozták. A szándék azonban visszájára fordult, mivel zömében nem a magyarokat sújtotta, hanem elsősorban azokat, akik cseh, német, brit ausztrál, amerikai, kanadai, francia állampolgárságért folyamodtak.

Hírdetés

A törvény ellentétes ugyan a szlovák alkotmánnyal, de az Alkotmánybíróság képtelen volt dönteni az ügyben. A törvényhozók később elfogadtak egy olyan változtatást, amely bizonyos esetekben kivételt engedélyez a törvény szigora alól és lehetővé teszi a szlovák állampolgárság visszaszerzését.

A 2015. február 1-jével hatályba lépett jogszabály alapján a közel 2 850 érintett személy közül 827-en kérvényezték a szlovák állampolgárságuk visszaszerzését. Eddig 722-en kapták vissza azt. A legtöbben cseh állampolgársággal rendelkeznek (262), őket a brit (132), a német (113), amerikai (67), ausztrál (40), kanadai (30) állampolgárságúak követik. A mintegy 100 magyarból eddig 11-en kapták vissza szlovák állampolgárságukat. A belügyminisztérium korábban jelezte, hogy előkészít egy jogszabálymódosítást, de ez eddig nem történt meg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »