7+1 tudatos lépés a környezettudatos és takarékos otthonhoz

7+1 tudatos lépés a környezettudatos és takarékos otthonhoz

Share 0 Tweet 0 Share

Manapság minden családi kasszát megterhelnek az energiaköltségek. Ezért érdemes az energiafelhasználás optimalizálásával kezdeni a környezetbarát és takarékos otthon kialakítását!

Válasszon magas energiatakarékossági osztályba sorolt háztartási gépeket, ha azok cseréje esedékessé válik. Azonban az otthona világítását gyorsan és alacsony költség mellett átállíthatja teljes mértékben LED-világításra!A fűtés és energiafelhasználás szabályozására akár programozható készülékek, termosztátok is beszerezhetők. Ezek többsége ma már okos eszköz, azaz mobiltelefonról, távolról is irányítható. Így, ha nem vagyunk otthon, a lakás vagy ház hőmérséklete csökkenthető.Az elektromos berendezések használatakor legyen tudatos! A töltőket és más elektromos eszközöket használaton kívül ne csatlakoztassa a hálózathoz.Ellenőrizze a lakás vagy ház hőszigetelését, és ha szükséges, gondoskodjon megfelelő szigetelésről mind a falak, mind a nyílászárók esetében: a szigetelés nélküli falak és tömítetlen ajtók, ablakok miatt rengeteg értékes energiát veszít az Ön otthona.Az eddigi pontok passzív energiatakarékossági lépéseket tartalmaztak. De ha aktívan akar tenni otthona környezetbarát és takarékos energiaellátásáról, akkor gondolkodjon megújuló energiában! A tiszta természeti energia hazai elsődleges forrása a nap: hazánkban a napsütéses órák száma miatt előnyös és gyorsan megtérülő befektetés a napenergia használata. A napelemek által gyűjtött energia tárolása például egy solaredge akkumulátor beszerzésére és szakemberre, szerelésre van szüksége, hogy azonnal környezetbarát módon tudja fedezni otthona villamosenergia-szükségleteit.

 

Hírdetés

A Föld édesvíz készletei kimerülőben vannak, ezért a környezetbarát otthon víztakarékos. A szürke vizet felhasználhatja akár a WC öblítésére is. A víztakarékos csaptelepek, zuhanyfejek is könnyen felszerelhetők, de tudatosság kérdése, hogy a fürdés helyett zuhanyozzon.Az otthon levegője – főként fokozott nyílászáró-szigetelés mellett – különös figyelmet érdemel. A légtisztítók kiszűrik a levegő szálló-részecske tartalmát – ugyanakkor energiát fogyasztanak. Ám ha napelem-rendszerünk működik, akkor nem kell emiatt aggódnunk. A légszűrés mellett a tudatos szellőztetés nagyon fontos.

+1  A környezetbarát otthon kevés hulladékot termel, illetve a keletkező hulladékot szelektíven gyűjti az újrafelhasználás érdekében. A szerves hulladék komposztálásával – ami akár egy erkélyen vagy egy közösségi kertben is megoldható – gondoskodhatunk növényeink tápanyagutánpótlásáról.

A környezettudatos otthon nem elérhetetlen! Tudatos gondolkodással és tudatos beszerzéssel a befektetés gyorsan megtérül. A LED – világítás vagy az okos eszközök online, akár csomagautomatába történő szállítással is rendelhetők – mert ez is fosszilis energiahordozót – üzemanyagot – takarít meg. Ám a napelem-rendszer kiválasztása és beszerzése szaktanácsadót igényel, ezért a legjobb választás egy napelem nagykereskedés felkeresése lehet.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »