7 tipp, hogy gyorsan és könnyen menjen a vasalás

7 tipp, hogy gyorsan és könnyen menjen a vasalás

Nincs nő, akinek örömet okozna a vasalás, hiszen egy órákig húzódó kötelező munkáról van szó, amitől bár ruháink nem, de mi magunk igencsak gyűröttekké válunk. A következőkben összeszedtük a mindenkori legjobb vasalási praktikákat, amivel gyorsabban és hatékonyabban vasalhatunk.

A száraz ruhák vasalása sokáig tart, és utána még maradnak is gyűrődések az anyagon. Ha nincs gőzölős vasalód, virágpermetezővel nedvesítsd be őket, vagy intézd el a vasalást maximum egy órával a teregetés után, amikor még nyirkosak, így időt takarítasz meg! – írja a bien.hu.

Gőzöléssel szintén időt spórolhatsz magadnak. Olyan vasalódeszkát használj, amely a magasságodhoz igazítható, mert ha rossz magasságban van, megfájdulhat a hátad, és kínszenvedés lehet a vasalás. A vasalódeszka borítása legyen tiszta és gyűrődésmentes.

A kisebb vasalási hőmérsékletet igénylő ruhákat először vasald ki, vagy utoljára, miután már kihúztad a vasaló zsinórját. Vasalj ki minél több ruhát egyszerre, mert a vasaló bemelegedése is sok energiába kerül.

Könnyebb a vasalás, ha a ruha még nyirkos egy kicsit. Nem kell nagy erőt kifejtened, mert a forróság és a gőz a munka felében helyetted dolgozik. Hosszú, egyenletes mozdulatokkal vasald a ruhát mindaddig, amíg meg nem szárad. A frissen vasalt ruha könnyen gyűrődik, ezért rögtön tedd vállfára, és akaszd fel valahova, például egy kilincsre vagy szekrénynyitó fogantyúra. Ne tedd székre, főként ne fából készültre, mert a meleg ruha elszíneződhet.

A szintetikus anyagú (pamut és poliészter) ruhákat a program lejárta után azonnal vedd ki a szárítógépből. Akaszd vállfára, és húzogasd meg őket, hogy kisimuljanak a gyűrődések. A centrifugázatlan ruhák gallérját, varrásait és hajtásait még nedvesen igazítsd meg, hogy egyenletesen száradjanak meg.

Hírdetés

A bársony- vagy selyemruhát párás helyen akaszd ki száradni: a gőzben kiegyenesednek a gyűrődések.

A pamutot és a lent bátran vasalhatod magas hőfokon. Alacsony hőfokon kell vasalni a szintetikus anyagokat és a selymeket, és közepesen a gyapjút.

Nem fognak kifényesedni az anyagok, ha kifordítva vasalod őket, vagy vasalóruhát terítesz rájuk (pl. textilzsebkendőt, valamilyen puha, pamut textíliát vagy vékony törülközőt).

A nagyobb darabokat, mint a lepedő, a takaróhuzat, az ágytakaró vagy az abrosz, hajtsd ketté, és vasald ki előbb az egyik oldalát, majd ismét hajtsd ketté, és vasald ki a másik oldalát. Ez a módszer a konyharuhák és a zsebkendők esetében is beválik. Miután a nagy darabokkal végeztél, terítsd őket egy szék háttámlájára. Ha a szék fából van, takard le törülközővel, nehogy piszkos legyen tőle a frissen mosott és vasalt anyag.

A ruhán az alapanyagnál kisebb hőmérsékletű vasalást igénylő bordűrt vasald ki először, és csak aztán a ruha többi részét. A csipkét fordítsd visszájára, és tegyél rá vasaláskönnyítő anyagot (pl. textilzsebkendőt). Így nem lapul el a mintázata.

A pliszékszoknyán tűzd össze hajcsattal a hajtásokat. Vasald le a hajtást a csatig, majd vedd ki a csatot, és vasald le a helyét is. A kényesebb anyagokat (acetát, triacetát, egyes poliészterek) vasaláskönnyítő anyagon (zsebkendőn, vékony törülközőn) keresztül és a kifordítva vasald, hogy ne sérüljenek meg. Az anyag legyen egyenletesen nyirkos. Az akrilanyagokat a visszájukról, de szárazon kell vasalni, a bársonyt és a kreppet szintén a visszáján, de nedves ruhán át vasald.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »