7-ből 6 popsikrém rákkeltő anyagot tartalmaz

7-ből 6 popsikrém rákkeltő anyagot tartalmaz

Megbuktak a popsikrémek fogyasztóvédelmi magazinunk tesztjén. A vizsgált 7 termékből 6-ban található rákkeltő anyag.

„A propilén-glikol, ugye, ez egy általában szintetikusan kőolajból vagy földgázból készült termék” – hívta fel a figyelmet Simon Gergely vegyianyag-szakértő.

Több termékbe rákkeltő komponens is került.

„Beavatkozhat a hormonrendszerbe, van egy ilyen jelentős problémája, illetve Kalifornia állam az ismert rákkeltőlistáján szerepelteti. Egy másik krém a gyermekek idegrendszerét károsíthatja” – ismertette a mellékhatásokat a Hír TV-vel a Greenpeace szakértője.

Hírdetés

Egyből látszik, hogy az összetevők közt szerepel a metilizotiazolinon. Ez a szer egy tartósító, fertőtlenítő hatású anyag, amely több kutatás szerint allergizál, illetve vannak olyan kutatások is, amelyek szerint mérgező az idegrendszerre nézve.

A csomagoláson feltüntetett összetevők alapján a Panaszkönyv tesztjét a Nivea nyerte, második a DM saját márkás terméke, míg harmadik a Johnsoné. Épphogy lecsúszott a dobogóról a Neogranormon, amelyet a Himalaya popsikrém követ. A két sereghajtó a Sudocrem és a Gabi.

A teszt utolsó helyén végző Gabi krém gyártója írásban védte meg termékét. Szerintük az általuk alkalmazott anyagok biztonságosan használhatóak, amelyeket az Európai Unió és az USA releváns szakértői kutatásai is alátámasztanak.

A magazin által megkérdezett gyermekbőrgyógyász azt javasolja: olyan terméket válasszunk, amely kiállta az idő próbáját.

„Az ember nézze meg, hogy mit vesz meg. Azok az új termékek, amelyről semmit nem tudunk és nem jártunk utána, hogy azokban mi van és a mi gyermekünknek árthat, az hátrányt szenved azzal a készítménnyel szemben, amelyet már régebb óta ismerünk. Csak azok a készítmények tudnak forgalomban maradni hosszú távon, amelyek bizonyítottan jók” – szögezte le Asbóth Dorottya gyermekbőrgyógyász.

A gyártók az olcsóságra mennek az egészséges összetevők kárára. A döntés és felelősség tehát a fogyasztóé: hogy a sima és nyugodt bőr ne csak a szülőknek, hanem a babáknak is valódi öröm legyen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »