6 gyógynövény, ami segíteni fog végre jól aludni

Mostanában nehezen alszom el, és az éjszaka is rosszul telik. Alig alszom egész éjjel. A stressz lehet az oka, amiből most van bőven az életemben. Sajnos azonban az alvás mennyisége és minősége meghatározza, mennyire tudom aktívan tölteni a napomat. A pihentető alvás az egyik legfontosabb, amit adhatunk a szervezetünknek. Természetesen mindenkinek mások az igényei. A természet azonban – nagy szerencsénkre – tálcán kínálja a megoldást, gyógynövények formájában. Íme, 6 olyan gyógynövény, ami elősegíti a nyugodt, pihentető alvást.

Az alvászavar nagyon gyakori, mondhatnánk úgy is, hogy népbetegség. Sajnos hosszú távon komoly problémák kialakulásához vezethet. Természetesen, mielőtt bármilyen külső segítséget bevetnél az alvásod segítése érdekében, próbálj te magad megtenni mindent a sikerért – írja a bien.hu.

Igyekezz minden nap ugyanakkor ágyba bújni, lefekvés előtt 3 órával pedig már ne egyél semmit. Ha lehet ne igyál már kávét vagy más, koffeintartalmú italt, ne fogyassz cukros dolgokat és túl fűszeres, zsíros ételeket sem. Ne tornázz már lefekvés előtt, mert az felpörget. Állítsd be az optimális hőmérsékletet és válassz pamutból készült hálóruhát. Lefekvés előtt távolítsd el a közeledből a mobiltelefont, és ne nézz tévét, a laptopot is felejtsd el.

Tudvalévő, hogy a gyógynövények nagyon sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében. A természet patikája hihetetlen tárházzal rendelkezik, csak tudni kell kiválasztani a megfelelő hatóanyagot.

Az esti elalvás előtt is csak jól kell választanod, hiszen gyógyteákkal vagy egy finom, gyógynövényes fürdővel, illóolajok párologtatásával könnyen elősegítheted a pihentető éjszakát. Az altatók, nyugtatók helyett mindenképpen érdemes gyengéd megoldást keresni, amelyhez a gyógynövények ereje lehet segítségünkre.

Hírdetés

A levendula az egyik legjobb stresszoldó gyógynövényünk. Érdekesség, hogy a virágát már az ókorban is használták, fürdők illatosítására. Nyugtató hatású, segíti az elalvást. Olaját párologtatásra vagy fürdőbe cseppentve is használhatod, de erre kizárólag a 100%-os tisztaságú olajat javasoljuk. Virágából nyugtató hatású tea is készíthető, de más gyógynövényekkel keverve jó fogyasztani.

Az egyik leghatásosabb nyugtató gyógynövényünk, nem véletlenül került bele sok alvást segítő, gyógynövényes tablettába. Amikor stresszesebb időszakon mész keresztül, nyugtalanabb vagy, nehéz időszakon mész keresztül, esetleg migrénes fejfájásod van, nagyon jó választás. Álmatlanság ellen nagyon hatékony, főleg teakeverékekben alkalmazzák. Figyelj, mert altatókkal, antidepresszánsokkal és alkohollal együtt nem javasolt fogyasztani.

Az egyik legismertebb alvássegítő gyógynövény. Évszázadok óta alkalmazzák a gyógyászatban, illetve a konyhában is, fűszernövényként. Nyugtató hatással van a szívidegre, erősíti az idegrendszert. Sikerrel alkalmazható premenstruációs szindróma esetén fellépő hangulatingadozás, nyugtalanság esetén is. Alvászavarok kezelésére lefekvés előtt fogyassz el egy csésze citromfű teát.

Nincs olyan, aki ne ismerné a kamillát. Az egyik legkedveltebb gyógynövény, mivel nagyon sokoldalú. Nyugtató, relaxáló tulajdonságú. Csökkenti a testben a gyulladásokat, ellazít és a feszültség oldására is jó hatással van. Az egyiptomiak kedvelt növénye volt. Elalvás előtt kortyolj el egy csésze langyos kamillateát, segíteni fog az elalvásban.

A komló a sörfőzés egyik alapanyaga, de nemcsak ezért jó kis növény. A népi gyógyászatban alapgyógynövénynek számít, nyugtató hatású és segít az elalvásban is. A stressz oldásában, idegesség esetén jó választás teaként. Figyelni kell azonban, mert csak kis mennyiségben fogyasztva éred el a kívánt hatást. Ha 3 grammnál többet fogyasztasz, épp az ellentétes hatást váltja ki. Nemcsak teaként, hanem altatópárnaként is használhatod a tobozát.

Az egyik leghatékonyabb gyógynövény, ami csökkenti a depressziót és pozitív hatással van az idegességre is. Ha alvásproblémáid vannak, a teája segíthet, ha lefekvés előtt elfogyasztasz egy csészével. Használata azonban csak kúraszerűen javasolt, 2 hétnél nem szabad tovább fogyasztani. 18 éves kor alatt, valamint akkor, ha epeköved van, esetleg babát vársz, nem szabad használni. Nam javasolt akkor sem, ha rendszeresen valamilyen gyógyszert szedsz.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »