6 éves kisfiút ejtettek túszul a jobb szektorosok

6 éves kisfiút ejtettek túszul a jobb szektorosok

A Munkács melletti erdőkben bujkáló jobb szektorosok túszul ejtettek egy 6 éves kisfiút – írja az ukrán belügyminisztérium szóvivőjének közlésére hivatkozva a karpathir.com.

Artem Sevcsenko arról számolt be, hogy a szombati lövöldözés után a Latorca-parti várost övező erdős területeken rejtőzködő fegyveresek közül ketten hétfőn délben kis időre túszul ejtettek egy 6 éves kisfiút. A Jobb Szektor két harcosa az egyik környékbeli település vegyesboltjába tért be.

A hírük nyomán azonnal odasietett egy belügyi egység. Ezt észlelve a bujkáló banditák túszul ejtettek egy 6 éves kisfiút, hogy őt élő pajzsként használva visszamenekülhessenek az erdőbe. Miután ez megtörtént, a rémült gyermeket elengedték. Az ijedtségen túl nagyobb baja nem esett. A túszejtésről a hatóságok tájékoztatták Petro Porosenko elnököt is.

Az ukrán hatóságok nem állnak a helyzet magaslatán

A főként bűnözőkből álló Jobb Szektor vezetői továbbra is szabadlábon vannak, az ukrán hatóságok pedig alkudoznak velük. Vaszil Hubal, Kárpátalja megye kormányzója szerint a hatóságok maximálisan kontrollák a helyzetet. Ezzel szemben nagyon úgy tűnik, hogy a szélsőséges szervezet annyira megerősödött, hogy az ukrán belügyi egységek egyszerűen nem tudnak velük mit kezdeni. Felfegyverzésükkel gyakorlatilag egy semmilyen törvényt sem tisztelő több ezer főt számláló magánhadsereg jött létre. Egyes információk szerint a mostani konfliktus hátterében Kárpátalja két legjövedelmezőbb üzlete körül kipattant viták állnak. A cigarettacsempészet és a fakereskedelem hatalmas összegeket hoz az azokat uraló maffiáknak, a Jobb Szektor pedig nem szeretne ebből kimaradni.

A vasárnap a legnagyobb videó megosztóra felkerült felvételen a Jobb Szektor tagjai drága cseh és lengyel rendszámú terepjárókkal lendültek. Egyelőre nem tudhatjuk biztosan hogyan kerültek hozzájuk a nagyteljesítményű luxusgépek. A legvalószínűbb, hogy ezeket ukrán bűnözők lopták Csehországból és Lengyelországból és már arra sem nagyon pazarolják a fáradságot, hogy a rendszámot lecseréljék. Mivel láthatóan a törvények fölött állnak, ezt minden további nélkül megtehetik.

Hírdetés

Vasárnap lerohanták a Jobb Szektorosokat

Egész napos várakozás után vasárnap esti órákban végre megindult az ukrán fegyveres erők akciója.

A Munkács közeli erdőkből fegyverropogás hallatszott. Egy helyi lakos a Novini Zakarpattya karpathirnek azt nyilatkozta, hogy az akcióban legalább 15 Jobb Szektoros életét vesztette.

„A körbezárt Jobb Szektorosok közül ketten letették a fegyvert és megadták magukat.” – írta facebook-oldalán Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Közösségi oldalán arról számolt be a politikus, hogy a két személy vallomást tett és közvetítenek a hatóságok és a fegyveresek között. Megpróbálnak hatni tizenkét tárasukra, hogy kövessék a példájukat és tegyék le a fegyvert, adják meg magukat.

Szombaton törtek ki a harcok

Tűzharc tört ki szombat délután Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges soviniszta szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. Legalább ketten meghaltak, a PSZ összes fegyverese készültségben országszerte.

A Mukachevo.net munkácsi hírportál beszámolója szerint a fegyveres konfliktus az Antresz sportkomplexumnál kezdődött, amikor a magukat a PSZ tagjainak mondó fegyveresek be akartak hatolni a létesítmény területére, de az ott tartózkodó Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő testőreinek ellenállásába ütköztek. A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »