6 étel, amitől garantáltan jobban fogsz aludni

Veled is gyakran megesik, hogy rosszul alszol, sokszor felébredsz, és reggel egyáltalán nem érzed magad kipihentnek? Ha szeretnél ennek véget vetni, figyelj oda arra, hogy mit eszel, mielőtt ágyba bújsz: ez a 6 étel ugyanis segít, hogy pihentetőbb legyen az éjszakád!

Ha minden nap eszel néhány szem mandulát, máris sokat tettél az egészségedért, hiszen kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegségek és a szívproblémák ellen is hatásos. Tele van hasznos összetevőkkel, sőt, még az alvásra is pozitívan hat! – írja a bien.hu.

Erről a benne lévő gyulladáscsökkentő anyagok tehetnek, amelyek ellazítanak, ráadásul a stresszért felelős hormon mértékét is képesek csökkenteni, így nem fogsz éjjel többször felébredni.

A kivi egy alacsony kalóriatartalmú, tápanyagokban gazdag gyümölcs: egyetlen darab mindössze 50 gramm kalóriát tartalmaz, valamint a napi C-vitamin szükségletünk 117%-át, ezért érdemes beépíteni az étrendünkbe. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy ez a gyümölcs pozitívan hat az emésztésre, és a mandulához hasonlóan gyulladáscsökkentő, stresszoldó hatással rendelkezik.

Erről a magas rosttartalma és a karotinoid antioxidánsok tehetnek. Egy 4-hetes kutatás során 24 felnőttet kértek meg arra, hogy egyenek két kivit egy órával lefekvés előtt. A felmérés végén kiderült, hogy azok, akik ettek a gyümölcsből este, 42%-kal gyorsabban aludtak el, szemben azokkal, akik nem ettek semmit alvás előtt.

Elsőre furcsának tűnhet, de valójában az olyan zsírosabb halak, mint a lazac, a tonhal vagy a makréla nagyon egészségesek, és este is nyugodtan fogyaszthatóak! Rendkívül magas D-vitamin tartalommal rendelkeznek, ezért a téli szezonban különösen jó ötlet fogyasztani őket.

Hírdetés

Ez az összetevő pedig az alvásban is kifejti hatékonyságát, segíti a gyorsabb álomba merülést, és javítja az alvás minőségét. De ezen felül megtalálható bennük az omega-3 zsírsav is, ami jót tesz a szívednek, az agyadnak, és a D-vitaminnal együtt serkentik a szerotonin termelését a testedben – ez az, ami az alvásért felel az agyadban.

Egy natúr joghurt szuper választás estére, ha jobban szeretnél aludni. Ebben a finomságban ugyanis nagy mértékben megtalálható a kalcium, ami amellett, hogy erősíti a csontjaidat, az alvás minőségét is javítja. A testednek ugyanis szüksége van erre az ásványi anyagra, hogy képes legyen melatonint termelni – ez az alvási hormon, ami miatt álmosnak érzed magad, és el tudsz aludni.

Ha a testedben nincs elegendő kalcium, azt esténként, elalvásnál érzed meg. Ráadásul egy zsírszegény joghurt nem tartalmaz sok kalóriát, némi áfonyával összekeverve pedig kifejezetten egészséges!

Bár a banánt első körben energia-növelő ételként emlegetik, az alvást is képes elősegíteni. Ebben a gyümölcsben ugyanis nagy mértékben megtalálható a magnézium, ami segít ellazítani az izmaidat, hogy jobban tudj aludni. Sőt, a benne lévő szerotoninnak és melatoninnak köszönhetően nem csak maga az elalvás lesz egyszerűbb, de éjszaka is ritkábban fogsz felébredni.

Csak arra figyelj oda, hogy ne egyél belőle túl sokat lefekvés előtt: egy darab banán bőven elég lesz!

Az egyik legegészségesebb dolog, amit lefekvés előtt fogyaszthatsz, nem más, mint egy kanál finom méz! Szakértők úgy vélik, ha esténként megeszel ebből egy keveset, segítesz az agyadnak beindítani a melatonin termelését, hogy könnyebben álomba szenderülhess.

Mindeközben pedig csökkenti az orexin hatásait: ez az a hormon, amit a tested azért termel, hogy éberebb legyél, és ez az egyik oka annak, hogy esténként nem tudsz elaludni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »