594 ukrántól 111 millió forint – négy év börtönre ítélték Monok korábbi polgármesterét

594 ukrántól 111 millió forint – négy év börtönre ítélték Monok korábbi polgármesterét

Befolyással üzérkedés bűntette miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte Szepessy Zsoltot, Monok volt polgármesterét, az Összefogás Párt vezetőjét pénteken a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ítélet szerint a korábbi önkormányzati vezető pénzért csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de egyetlen honosítási eljárást sem indított el.

A Nyíregyházi Törvényszék közleményében azt írta: Szepessy mellett az ugyanebben a bűncselekményben bűnösnek talált másodrendű vádlottat két év börtönbüntetéssel sújtották, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették.

A büntetőügy harmadrendű vádlottját a bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól. A negyed- és az ötödrendű vádlottat – két ukrán állampolgárt – befolyás vásárlása bűntette miatt a járásbíróság hat-hat hónap felfüggesztetett börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság szerint 2013 januárjában Szepessy Zsolt az élettársa, a másodrendű vádlott jelenlétében megállapodott két ukránnal arról, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva, kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is, segítséget nyújt kárpátaljai ukránoknak a magyar állampolgárság megszerzésében. Szepessy Zsolt azt ígérte a vádlottaknak, hogy nagy összegű euró fejében magyarországi hivatalos személyek az ő kérésére elintézik a kedvezményes honosításokat. Az 594 ukrán embertől minimum 111 millió forintot vett át, cserébe azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményezett, az átvett összeget saját céljaira fordította.

Az ítélet nem jogerős, a per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik – közölte az MTI.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »