550 éves monstranciát állítottak ki az Ermitázsban

550 éves monstranciát állítottak ki az Ermitázsban

Szentpéterváron, az Ermitázsban megnyílt kiállításon bemutattak egy 550 évvel ezelőtt készült katolikus Úrmutatót. A múzeum sajtószolgálata közölte, hogy a kiállítás október 9-től 2025. február 2-ig tekinthető meg a Téli Palota Apolló termében.

„A kiállítás fő és egyetlen relikviája Hans Riesenberg 1474-ben készült híres monstranciája, a középkori iparművészet egyedülálló remeke az Ermitázs gyűjteményéből. E remekmű története a megrendelés pillanatától nyomon követhető. A monstranciát a mester dátumozta és aláírta; keletkezésének részleteiről és további sorsáról dokumentumok szólnak, ami ritkaságszámba megy egy középkori műalkotás esetében” – áll a múzeum sajtószolgálatának közleményében.

A katolikus liturgiában a monstrancia az Oltáriszentség őrzésére és liturgián kívüli tiszteletére szolgáló relikvia. A monstrancia használata 1264 után terjedt el, amikor bevezették Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepét, amelyen a konszekrált szentostyát ünnepélyes körmenetben hordozzák körül. A miniatűr tornyok és az ég felé nyúló gótikus ívek pontosan visszaadják egy középkori katedrális összetett formáit. A templom homlokzatát formázó részen evangéliumi jelenetek láthatók: Jézus Krisztus, az Istenszülő és az apostolok. Az Oltáriszentség-tartó lábánál Szent Miklós látható. Riesenberg monstranciája a Szent Miklós-templom (Niguliste kirik) számára készült Revelben (a mai Tallinban).

A művészettörténészek szerint a mostrancia a késő gótika kiemelkedő alkotása, mely színvonalban felülmúlja a legtöbb templomi liturgikus tárgyat. A monstrancia alapjára vésett képek a német metszet aranykora jelentős mestereinek táblaképeivel egyenrangúak.

1524-ben a Riesenberg-monstranciát a reformáció hívei majdnem elpusztították, de a magisztrátus döntése alapján a városhoz tartozó kincsként megőrzésre átadták az új, protestáns papságnak. [A templom egyedüliként vészelte át a reformáció képrombolását: az egyházközség vezetője ólmot öntetett a zárba, így a rombolók nem tudtak bejutni – a ford.A sekrestyében állt egészen a 18. század eleji nagy északi háborúig, amikor az orosz csapatok ostrom alá vették Revelt. A város kapitulációja után az ezüst monstranciát Észtország főkormányzójának, I. Péter közeli munkatársának, Alekszandr Mensikovnak ajándékozták.

Hírdetés

A reveli monstrancia a Kis Ermitázs Nyugati Galériájában található állandó kiállításról 2002-ben került át az újonnan megnyílt Gyémánt Tárba, és onnan csak nagyritkán vitték el időszaki kiállításokra.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: sib-catholic.rublagovest-info.ru

Fotó: sib-catholic.ru

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »