500 fegyverese lehet az Iszlám Államnak Irakban

500 fegyverese lehet az Iszlám Államnak Irakban

2023. 03. 14.

Qais Al-Mohamadawi tábornok, az iraki terrorelhárító szolgálat egyik parancsnoka szerint az Iszlám Állam (Daesh, ISIS) nevű terrorszervezetnek még körülbelül 500 aktív harcosa lehet Irakban.

A tábornok ezzel arra a múlt hónapban megjelent ENSZ tanulmányra reagált, mely szerint a nemzetközi terrorszervezetnek körülbelül még 5000-7000 tagja lehet Irakban és Szíriában. A tanulmány szerint azonban ezeknek csupán a fele lehet még aktív harcos.

A 2014-ben Irakba betörő iszlamista szélsőségeseket az iraki hadsereg és a népi mozgósítású erők 2017 decemberére szorították ki az országból, azonban az Iszlám Állam a mai napig rendelkezik alvó sejtekkel az ország egyes területein. A terroristák még nem tűntek el teljesen Irakból és néha még hajtanak végre támadásokat a biztonsági erők ellen.

Hírdetés

Michael Kurilla tábornok, az ,,US Army Central Command,, parancsnoka ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy szerinte is még néhány száz ISIS harcos lehet Irakban. Emellett viszont több ezer foglyul ejtett iszlamista fegyverest őriznek különböző táborokban országszerte. Az amerikai tábornok szerint az Iszlám Állam jelenleg 3 vagy 4 iraki tartományban lehet még jelen.

Az iraki hadseregnek legutóbb februárban sikerült csapást mérni az ISIS egyik kiképző központjára Anbar tartományban. A támadásban során 22 iszlamista fegyveressel végeztek.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Arab News)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »