50 év alatt 62,3 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma, és a helyzet egyre rosszabb lesz

50 év alatt 62,3 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma, és a helyzet egyre rosszabb lesz

A kutatók szerint a spermiumok száma és minősége is folyamatosan romló tendenciát mutat, ráadásul a csökkenés egyre gyorsul.

Hét kontinens 53 országából származó adatok elemzése alapján a kutatók arra jutottak, folyamatosan csökken a férfiak spermiumszáma, sőt vannak olyan területek, ahol ez a folyamat fel is gyorsult. Ahogy a HVG rámutat: ez egyszerre mutatja meg a férfiak nemzőképességének csökkenését, valamint egészségi állapotuk romlását.

Hagai Levine, a jeruzsálemi Héber Egyetem tudósa szerint egy súlyos problémáról van szó, ami veszélyezteti az emberi faj fennmaradását. Emiatt sürgős fellépésre lenne szükség: minden faj számára egészségesebb környezetet kellene teremteni, valamint mérsékelni kell a reprodukciós képességet csökkentő tényezőket.

A kutatók a koronavírus-járvány idején kezdték el vizsgálni a férfiak termékenységét. Kiderült, a védőoltás nem, a vírus azonban képes volt a spermiumok számát és minőségét is negatív irányba befolyásolni. Az ezzel kapcsolatos tanulmány a Human Reproduction Update-ben jelent meg.

Hírdetés

A kutatók 1973 és 2018 között készült, összesen 223 tanulmány adatait vizsgálták meg. A vizsgálatuk azokra a területekre is kiterjedt, amire korábban kevesebb figyelem irányult: Dél-Amerikára, Ázsiára és Afrikára. Kiderült, ezekben a régiókban a férfiaknál hasonló tendenciát lehetett megfigyelni, mint Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában. Emellett azt is megállapították, hogy 2000 után a spermiumok számának és koncentrációjának csökkenése felgyorsult.

A kutatók úgy találták, az elmúlt majdnem 50 évben több mint 50 százalékkal csökkent a spermiumok száma, a csökkenő tendencia pedig tovább gyorsult.

A tanulmány szerint az átlagos spermakoncentráció 101,1 millió/milliliterről 49,0 millió/milliliterre csökkent 1973 és 2018 között, ami 51,6 százalékos esés. A teljes spermiumszámban 62,3 százalékos csökkenést figyeltek meg. A korábbi tanulmányok szerint ha a spermiumok száma 40 millió alá csökken milliliterenként, veszélybe kerül a termékenység, és vele együtt az emberi faj reprodukciós kapacitása.

Sajnos a tanulmány a miértre nem adott választ, az viszont a számok alapján egyértelmű, hogy ezzel a kérdéssel sürgősen foglalkozni kell.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »