5 étel és ital, ami után ne mosd meg azonnal a fogad!

Általában nem gondolunk sokat abba, hogy mikor mosunk fogat: a reggeli vagy vacsora után, esetleg a szorgalmasabbak még ebéd után is sikálnak, anélkül, hogy különösebben foglalkoznának azzal, hogy az ételek vagy italok a fogkrémmel együtt hogyan befolyásolják a fogak egészségét. 

Van néhány olyan étel és ital, ami után annyira nem ajánlott rögtön fogat mosni, így ha az alábbiakat fogyasztod, inkább várj egy fél órát, amíg a nyálad elintézi magának a folyamatokat, és nem lesz káros a fogaidra a tisztítás – írja a bien.hu.

Sokan kezdjük egy jó kávéval a napunkat, sőt, van, akinek az ébredéshez elengedhetetlen a reggeli fekete. Bár egyre több kutatás mutatja azt, hogy érdemesebb lenne későbbre halasztani a kávéivást a szervezet természetes ritmusa miatt, azért nem biztos, hogy mindenki tud fél tízig, tízig várni arra, hogy megigya az első koffeinadagját. Csakhogy a kávé nemcsak a cirkadián ritmusod miatt nem ajánlatos túl korán: ha utána rögtön fogat mosnál, az károsíthatja a fogzománcodat. A kávé ugyanis alapvetően savas, ami lágyítja a fogzománcot, és ha rögtön kávéivás után mosol fogat, a meglágyult réteg egy részét leviheted vele. Egész egyszerűen várj fél órát a kávé és a fogmosás között, és akkor nincs gond.

Hírdetés

Meglepő lehet, de a kenyér is savas kémhatású, ezért nem tesz túl jót a fogaidnak, ha a reggeli pirítósod után rögtön megmosod őket. Érdekes, hogy szakértők szerint jobban jársz, ha reggeli előtt, és nem utána mosol fogat, ugyanis a felhalmozódott baktériumok nagyobb veszélyt jelentenek a fogaid egészségére, mint a reggeli közben összeszedett ételmaradékok. Így az a fél óra is sokat számít, amíg megreggelizel – inkább kezdd ezzel a reggelt.

Ugyanaz a helyzet, mint a kávénál: az alkoholos italok általában savasak, főleg, ha koktélban iszod őket, és savas üdítővel fogyasztod. Ilyenkor a sav és az alkohol is feloldja a fogzománcot, és a fogmosással csak rontasz a helyzeten. Furcsán hangzik, de inkább hanyagold a fogmosást akkor is, ha éppen görbe estét csaptál: ilyenkor öblögess szájvízzel, és majd csak reggel moss fogat, hogy elkerüld a fogzománcod gyengülését. A fogakon maradt szennyeződések nagy része a szájvízzel eltűnik, és kevésbé káros, ha vársz a fogmosással, mintha lecsiszolnád a meggyengült fogzománcot.

Nagyjából minden ebbe a kategóriába tartozó gyümölcs rossz a fogaknak, már ami a savasságukat illeti: ahogy a korábbi ételek és italok, úgy ezek is meggyengítik a fogzománcot, ami után nem ajánlatos rögtön fogat mosni. Persze sokan szeretjük a reggelihez a narancslevet, és egyre többen indítják a napjukat langyos citromos vízzel is (ami egyébként nem csodaszer, de nagyon jól segíthet, hogy elég folyadékot fogyasszunk), ezeket nem kell teljesen elhagyni – csak ugyanúgy vigyázzunk, hogy fél óra legalább teljen el a fogyasztásuk és a fogmosás között.

Bár nem savasságuk miatt, de sótartalmuk miatt a magas sótartalmú ételek sem túl jók a fogaidnak. Ugyanúgy a fogzománcot kezdik ki, mint a korábbi példák, és szintén nem érdemes utánuk közvetlenül fogat mosni. Egyébként is igaz, hogy a túl sós élelmiszerek egészségtelenek, nemcsak a fogaknak, hanem az egész szervezetnek károsak lehetnek, ha nagyobb mennyiségben eszed őket. Egyszerűbb, ha kerülöd a fogyasztásukat, ha pedig mégis eszel belőlük, akkor várj fél órát a fogmosással!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »