5 bizarr történet, amely az első keresztes hadjárat során esett meg

5 bizarr történet, amely az első keresztes hadjárat során esett meg

Közel négy év telt el II. Orbán pápa keresztes hadjáratra felhívó híres beszéde és Jeruzsálem keresztény kézre kerülése között. Az első keresztes hadjárat előkészületének évei és a Szentföldre vezető hosszú úton számtalan furcsaság, bizarr epizód és tragédia esett meg.

Az első keresztes hadjárat közvetlen előzményeként zajlott a szegények keresztes hadjárataként elhíresült eseménysorozat. A Remete Péter és tanítványai, Volkmar és Nincstelen Valter neveivel fémjelzett gyülevész sereg több részletben haladt végig Európán. Vonulásukhoz számos gyalázatos tett kötődik, így például több német városban is lemészérolták a helyi zsidó közösségeket, míg magyarországi fosztogatásaiknak csak az vetett véget, amikor Könyves Kálmán sereggel vonult ellenük.

Hírdetés

Érthető módon már a kortársak sem tartották sokra a leginkább vándorprédikátorok által fanatizált tömegekből és rablólovagok közül toborzott, egyébként végül csúfos vereséget szenvedő sereget. Egy korabeli krónikás, Aacheni Albert például elborzadva beszélt a soraikban uralkodó vallási nézetekről is:

„Volt egy másik gyalázatos bűne ezeknek a lábon gyülekező embereknek, akik hülyék és őrülten felelőtlenek voltak, ami pedig – és effelől nem lehet kétség – utálatos Isten szemében és hihetetlen minden hívő számára. Azt állították, hogy egy bizonyos ludat a Szentlélek inspirált, míg egy nősténykecskét megszállt a Szentlélek. És ezeket aztán megtették vezetőiknek a Jeruzsálem felé vezető szent úton, amelynek során lelkesen dicsőítették is őket…”


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »